Ζήσης Ψάλλας
Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παράγωγα φυσικών γαλακτωματοποιητών, όπως τα φωσφολιπίδια που βρίσκονται σε δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη, μπορούν να προάγουν την αθηροσκλήρωση μέσω των αλληλεπιδράσεων των βακτηρίων του εντέρου με το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η αθηροσκλήρωση προκαλείται από τη συσσώρευση "πλάκας" στις αρτηρίες και μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος στα κρίσιμα όργανα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Αυτές οι πλάκες αποτελούνται από χοληστερόλη, φωσφολιπίδια και άλλα λίπη, καθώς και κύτταρα του ανοσοποιητικού και ινώδη συστατικά.
«Μελετούμε τους φυσικούς γαλακτωματοποιητές στη διατροφή που ονομάζονται φωσφολιπίδια», είπε ο Alan Fogelman, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Για παράδειγμα, αν κοιτάξετε το ντρέσινγκ σαλάτας και το ανακινήσετε, είναι τα φωσφολιπίδια ή οι γαλακτωματοποιητές που κρατούν το λάδι σε σφαιρίδια. Αυτοί οι γαλακτωματοποιητές μπορούν να τροποποιηθούν από συγκεκριμένα ένζυμα στα εντερικά κύτταρα σε πολύ ισχυρά προφλεγμονώδη μόρια στο το σώμα».
Για να μελετήσουν την περίπλοκη σχέση μεταξύ διατροφής και αθηροσκλήρωσης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο ποντικιού που όχι μόνο ανακεφαλαιώνει τα υψηλά επίπεδα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας ή «κακής χοληστερόλης», που παρατηρούνται σε ασθενείς με αθηροσκλήρωση, αλλά δεν έχει επίσης το ειδικό ένζυμο που δημιουργεί προφλεγμονώδη παράγωγα φυσικών γαλακτωματοποιητών στα κύτταρα της εντερικής επένδυσης. Χρησιμοποιώντας αυτό το μοντέλο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, τα κύτταρα που επενδύουν το λεπτό έντερο παράγουν αντιδραστικά φωσφολιπίδια που κάνουν την εντερική επένδυση πιο ευαίσθητη στην εισβολή από τα βακτήρια που ζουν στο έντερο.
«Οι φυσιολογικές άμυνες στα κύτταρα της εντερικής επένδυσης για τη διατήρηση των βακτηρίων στον αυλό του εντέρου μειώνονται όταν προσλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες χοληστερόλης και λίπους», είπε ο Fogelman. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα βακτήρια να μπορούν να έρθουν σε άμεση επαφή με τα κύτταρα που επενδύουν το έντερο και ονομάζονται εντεροκύτταρα. Χωρίς άμυνες, αυτό έχει ως αποτέλεσμα περισσότερα βακτηριακά προϊόντα, όπως βακτηριακές κυτταρικές μεμβράνες που περιέχουν μια τοξίνη που ονομάζεται ενδοτοξίνη, να εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλεί φλεγμονή».
Η απελευθέρωση των βακτηριακών προϊόντων από το έντερο στην κυκλοφορία του αίματος ηχεί ως συναγερμός για το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο αναπτύσσει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο αίμα για να εξαλείψει την πιθανή απειλή.