Πώς το σώμα εξαλείφει τα γηρασμένα κύτταρα

Ζήσης Ψάλλας

Tα γηρασμένα κύτταρα, που σταματούν να διαιρούνται αλλά δεν πεθαίνουν, μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα με τα χρόνια και να τροφοδοτήσουν τη χρόνια φλεγμονή που συμβάλλει σε καταστάσεις όπως ο καρκίνος και οι εκφυλιστικές διαταραχές.

 Τώρα μια ομάδα ερευνητών από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, στις ΗΠΑ, ανακάλυψε ότι η ανοσολογική απόκριση σε έναν ιό που υπάρχει πανταχού παρόν στους ανθρώπινους ιστούς μπορεί να ανιχνεύσει και να εξαλείψει τα γηρασμένα κύτταρα στο δέρμα .

Για τη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο Cell, οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα ανθρώπινου δέρματος νεαρών και ηλικιωμένων για να μάθουν περισσότερα σχετικά με την κάθαρση των γηρασμένων κυττάρων στον ανθρώπινο ιστό.

Οι ερευνητές βρήκαν περισσότερα γηρασμένα κύτταρα στο ηλικιωμένο δέρμα σε σύγκριση με δείγματα νεαρού δέρματος. Ωστόσο, σε δείγματα από ηλικιωμένα άτομα, ο αριθμός των γηρασμένων κυττάρων δεν αυξήθηκε καθώς τα άτομα γερνούσαν προοδευτικά, υποδηλώνοντας ότι κάποιος τύπος μηχανισμού ενεργοποιείται για να τα κρατήσει υπό έλεγχο. Τα πειράματα δείχνουν ότι μόλις ένα άτομο γίνει ηλικιωμένο, ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού που ονομάζονται δολοφονικά κύτταρα CD4+ T είναι υπεύθυνα για την αποτροπή της αύξησης των γηρασμένων κυττάρων. .

Όταν αξιολόγησαν τον τρόπο με τον οποίο τα δολοφονικά CD4+ Τ κύτταρα διατηρούν υπό έλεγχο τα γηρασμένα κύτταρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα γηρασμένα κύτταρα του δέρματος εκφράζουν μια πρωτεΐνη ή αντιγόνο που παράγεται από τον ανθρώπινο κυτταρομεγαλοϊό -ανήκει στους ερπητοϊούς- που δημιουργεί μια δια βίου λανθάνουσα μόλυνση στους περισσότερους ανθρώπους χωρίς συμπτώματα. Με την έκφραση αυτής της πρωτεΐνης, τα γηρασμένα κύτταρα γίνονται στόχοι για επίθεση από τα φονικά CD4+ Τ κύτταρα.

«Η μελέτη μας αποκάλυψε ότι οι ανοσολογικές αποκρίσεις στον ανθρώπινο κυτταρομεγαλοϊό συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας των οργάνων που γερνούν», λέει ο ανώτερος συγγραφέας Shawn Demehri, αναπληρωτής καθηγητής Δερματολογίας στο Harvard Medical School. «Οι περισσότεροι από εμάς έχουν μολυνθεί από τον ανθρώπινο κυτταρομεγαλοϊό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει εξελιχθεί για να εξαλείφει κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των γηρασμένων κυττάρων, που ρυθμίζουν προς τα πάνω την έκφραση των αντιγόνων του κυτταρομεγαλοϊού».

Αυτά τα ευρήματα, τα οποία υπογραμμίζουν μια ευεργετική λειτουργία των ιών που ζουν στο σώμα μας, θα μπορούσαν να έχουν ποικίλες κλινικές εφαρμογές.

 

Διαβάστε ακόμη...