Ακάλυπτοι θα μείνουν και πάλι οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), μετά την απόφαση των φαρμακοποιών της Αττικής να σταματήσουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων από την 1η Μαΐου.
Έτσι, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) δίνει διορία στην Κυβέρνηση περίπου δύο εβδομάδων, ώστε να εξοφλήσει τα χρέη του Οργανισμού προς τους φαρμακοποιούς.
Παρόλο που πράγματι υπάρχουν κάποια χρήματα στον ειδικό κωδικό του ΟΠΑΔ, που αφορούν τις πληρωμές των φαρμακείων για τις συνταγές που εκτελέστηκαν 2011 και μόνο, από τα χρήματα αυτά έχουν δοθεί ελάχιστα στους δικαιούχους, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΦΣΑ.
«Το μέλλον των πληρωμών μας, εμφανίζεται δυσοίωνο, τα χρέη του ΟΠΑΔ προς τα φαρμακεία για το 2010 παραμένουν απλήρωτα και για αυτό ουδεμία ευθύνη φέρουν οι φαρμακοποιοί και οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ. Τα φάρμακα υψηλού κόστους, που αφορούν σοβαρότατες παθήσεις, παραμένουν απλήρωτα κατά παράβαση του νόμου που ορίζει ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα πληρώνονται άμεσα στους φαρμακοποιούς», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Νέα ένταση στο κλάδο των φαρμακοποιών
Νέο μέτωπο ανοίγεται ανάμεσα στην Κυβέρνηση και στους φαρμακοποιούς. Αυτή τη φορά «κόκκινο πανί» αποτελεί το μνημόνιο «4», στο οποίο προβλέπεται περαιτέρω μείωση κέρδους στο επαγγελματίες του κλάδου.
«Η Πολιτεία σχεδιάζει νέα επίθεση στους 12.000 φαρμακοποιούς. Αυτή τη φορά επικαλούμενη το επικαιροποιημένο μνημόνιο 4, θέλει τη μείωση του συνολικού κέρδους του φαρμακοποιού σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 15%»,υπογράμμισε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου,
«Εάν επιβεβαιωθούν οι προθέσεις της κυβέρνησης τότε θα κλείσει το 15-20% των λειτουργούντων σήμερα φαρμακείων. Φαντασθείτε λοιπόν την ταλαιπωρία του ασθενούς , του ηλικιωμένου, του αγρότη , που θα αναγκασθεί να πηγαίνει στο παραδίπλα χωριό με δυσμενείς καιρικές συνθήκες για να βρει το φάρμακο του», συμπλήρωσε.
Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών τόνισαν ότι σήμερα και μετά τις εκπτώσεις των φαρμακοποιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώνεται σε 18,5-20%.«Αυτό το κέρδος μειώνεται ακόμη περισσότερο , καθώς υπάρχει η συχνή, πολύμηνη , παράνομη και παράλογη καθυστέρηση πληρωμής των ταμείων, αλλά και η έκτακτη φορολογία ( περαίωση, μια έκτακτη εισφορά. κ.τ.λ.)».
Επιπλέον, επικαλέστηκαν παραδείγματα του εξωτερικού. Έτσι και σύμφωνα με τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκαν το καθαρό κέρδος των φαρμακοποιών στην Ιταλία είναι 24%, στην Ισπανία 26% και στην Γαλλία 25.
«Πίσω από τους αριθμούς πάντα υπάρχουν άνθρωποι.Εμείς περιμένουμε απαντήσεις από τον κ. Παπακωνσταντίνου και αναλόγως θα πράξουμε.Μπορεί να δεχθήκαμε ένα χαστούκι, σίγουρα όμως δεν γυρίσουμε και το άλλο μάγουλο. Στο χέρι της Κυβέρνησης είναι να …τσουγκρίσουμε αυγά», κατέληξε ο κ. Θ. Αμπατζόγλου.