Οι πρώιμες εμπειρίες της ζωής μπορούν να έχουν μακροχρόνιο αντίκτυπο στα γονίδια

Ζήσης Ψάλλας

Οι πρώιμες εμπειρίες της ζωής μπορούν να επηρεάσουν τη δραστηριότητα των γονιδίων μας πολύ αργότερα και ακόμη και να επηρεάσουν τη μακροζωία, διαπιστώνει μια νέα μελέτη σε μύγες φρούτων.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Nazif Alic (UCL Institute of Healthy Ageing, UCL Biosciences) είπε: «Η υγεία στα γηρατειά εξαρτάται εν μέρει από το τι βίωσε ένα άτομο στη νεαρή ζωή του του ή ακόμα και μέσα στη μήτρα. Εδώ, έχουμε εντοπίσει έναν τρόπο με τον οποίο συμβαίνει αυτό. Οι αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση στη νεότερη ζωή μπορούν να σχηματίσουν μια "μνήμη" που επηρεάζει την υγεία περισσότερο από τη μισή ζωή μας αργότερα».

Οι επιστήμονες βασίστηκαν στην προηγούμενη έρευνά τους στην οποία ανακάλυψαν ότι οι μύγες των φρούτων που τρέφονταν με μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη νωρίς στη ζωή τους είχαν μικρότερη ζωή, ακόμη και μετά τη βελτίωση της διατροφής τους στην ενήλικη ζωή.

Διαπίστωσαν ότι αυτές οι εμπειρίες πρώιμης ζωής προκάλεσαν αλλαγές στη χρωματίνη -ένα μείγμα DNA και πρωτεϊνών που μπορεί να θεωρηθεί ως η «συσκευασία» του DNA. Οι αλλαγές παρέμειναν και είχαν ως αποτέλεσμα τα γονίδια να εκφράζονται διαφορετικά αργά στη ζωή. Αυτό εξουδετέρωσε ορισμένες αλλαγές που θα αναμένονταν ως μέρος της κανονικής διαδικασίας γήρανσης, βελτιώνοντας τελικά την υγεία στα τέλη της ζωής και επηρεάζοντας τη διάρκεια ζωής των φρουτόμυγων περισσότερο από ένα μήνα (αυτή είναι η μισή διάρκεια ζωής τους) αργότερα.

Οι ερευνητές είπαν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τρόπους για να επηρεάσουν την υγεία των τελευταίων ετών και στους ανθρώπους. Ο Alic ανέφερε: «Αυτό που συμβαίνει νωρίς στη ζωή ενός ζώου ή ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει το τι κάνουν τα γονίδιά του αργά στη ζωή, καλώς ή κακώς. Μπορεί μια κακή διατροφή νωρίς στη ζωή, για παράδειγμα, να επηρεάσει το μεταβολισμό μας αργότερα. στη ζωή, προσαρμόζοντας τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται τα γονίδιά μας, ακόμη και μετά από σημαντικές διατροφικές αλλαγές με την πάροδο των ετών, αλλά ευτυχώς, μπορεί κάλλιστα να είναι δυνατό να αντιστραφεί αυτό».

Η μελέτη υποστηρίχθηκε από το Συμβούλιο Έρευνας Βιοτεχνολογίας και Βιολογικών Επιστημών και το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας και συμμετείχαν ερευνητές από το UCL, το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και το Imperial College του Λονδίνου.

 

Διαβάστε ακόμη...