Συνέντευξη : Θάνος Ι. Ξυδόπουλος
Η Δρ. Ελένη Μεσσήνη, Οφθαλμίατρος- Χειρούργος, συνεργάτης του ΕΔΟΕΑΠ σε συνέντευξή της στο zougla.gr μας μιλά για τις γνωστές παθήσεις των ματιών μας, τον καταρράκτη και την ωχρά κηλίδα, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπισθούν έγκαιρα εφόσον κάνουμε τις τακτικές εξετάσεις. Η κ. Μεσσήνη σημειώνει ότι ο καταρράκτης είναι μια θόλωση του κανονικά διαφανούς φακού του ματιού που οφείλεται κυρίως στη φυσιολογική γήρανση του ατόμου. Τις περισσότερες φορές ο καταρράκτης αναπτύσσεται αργά και δεν επηρεάζει την όραση από την αρχή. Με τον καιρό όμως και όσο προχωράει ο καταρράκτης η όραση τελικά θα μειωθεί. Όμως, όταν ο καταρράκτης φτάσει σε σημείο να επηρεάζει τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητές ενός ασθενή, μπορεί να χρειαστεί επέμβαση η οποία είναι γενικά μια ασφαλής και αποτελεσματική διαδικασία. Μέσω της διαθλαστικής εξέτασης ελέγχουμε την όραση του ασθενούς, ενώ με τη σχισμοειδή λυχνία βλέπουμε υπό μεγέθυνση, τον κερατοειδή, την ίριδα, το φακό και τον πρόσθιο θάλαμο καθιστώντας ευκολότερο τον εντοπισμό πιθανών ανωμαλιών.
Αναφερόμενη στην ωχρά κηλίδα, η κ. Μεσσήνη υποστηρίζει μεταξύ άλλων τα εξής: «Κάποιοι ασθενείς δεν καταλαβαίνουν ότι έχουν υποστεί βλάβη στην ωχρά κηλίδα παρά μόνο όταν χάσουν μεγάλο μέρος της κεντρικής τους όρασης. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν το άλλο μάτι βλέπει καλά. Ο οφθαλμίατρος ωστόσο, μπορεί να διαγνώσει από το πρώιμο κιόλας στάδιο τη νόσο, μέσω μια απλής οφθαλμολογικής εξέτασης. Η διατροφή, o τρόπος ζωής είναι καθοριστικοί στην εξέλιξη της νόσου, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος καθυστερούν την εξέλιξη και γενικότερα, βοηθούν στην πρόληψη παθήσεων της ωχράς κηλίδας».
Παράλληλα, η κ. Μεσσήνη αναφέρεται στην προστασία των παιδιών μας από της ψηφιακές οθόνες δίνοντας απλές αλλά πολύ χρήσιμες συμβουλές . Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει ότι τα παιδιά μας πρέπει όσο μπορούμε να μην τα εκθέτουμε στις ψηφιακές οθόνες, ώστε να μην δημιουργείτε κόπωση, θολή όραση και πολλές φορές μυωπία. Καλύτερα άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και με μέτρο τα παιχνίδια σε tablet, κινητά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τα e-book, η μελέτη με τους υπολογιστές είναι μία πραγματικότητα, την οποία πρέπει να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο. Η καραντίνα με τον Covid -19, η τηλεργασία μας ανάγκασε να εκτεθούμε πολλές ώρες μπροστά σε μία οθόνη».