Η απώλεια βάρους είναι ευεργετική για τα άτομα με παχυσαρκία, αλλά όχι για τους αδύνατους

Ζήσης Ψάλλας

Η απώλεια βάρους μπορεί να αποφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία των ατόμων με παχυσαρκία, ανεξάρτητα από τη μέθοδο αδυνατίσματος, σύμφωνα με μια μελέτη σε σχεδόν 200.000 άτομα.

Εκείνοι που έχασαν περισσότερα από 4,5 κιλά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 από εκείνους που δεν έχασαν βάρος, αλλά τα αδύνατα άτομα δεν ωφελήθηκαν, με τις προσπάθειες απώλειας βάρους να συνδέονται με μακροπρόθεσμη αύξηση βάρους και υψηλότερους κινδύνους για διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS Medicine.

Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερους κινδύνους ασθενειών συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2. Ο έλεγχος του βάρους μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη και τη διαχείριση της παχυσαρκίας και των σχετικών ασθενειών, αν και η μακροχρόνια αλλαγή βάρους και ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 δεν έχουν μελετηθεί καλά.

Ο Qi Sun και οι συνεργάτες του από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ TH Chan, στις ΗΠΑ, συμπεριέλαβαν υγιείς συμμετέχοντες από τρεις προοπτικές μελέτες από το 1988 έως το 2017. Τα άτομα ήταν ηλικίας μεταξύ 24-78 ετών και κυρίως γυναίκες. Ομαδοποίησαν μεθόδους που οδήγησαν σε απώλεια βάρους άνω των 4,5 κιλών σε επτά κατηγορίες: δίαιτα χαμηλών θερμίδων, άσκηση, δίαιτα χαμηλών θερμίδων συν άσκηση, νηστεία, εμπορικό πρόγραμμα απώλειας βάρους, χάπια αδυνατίσματος και συνδυασμός νηστείας, εμπορικών χαπιών και χαπιών αδυνατίσματος.

Η άσκηση ήταν πιο αποτελεσματική για τον μακροπρόθεσμο έλεγχο και την πρόληψη του βάρους σε άτομα με παχυσαρκία και σχετιζόταν με τη μικρότερη αύξηση βάρους μετά από τέσσερα χρόνια. Το βάρος ήταν -4,2% λιγότερο από ό,τι στην αρχή σε άτομα με παχυσαρκία, -2,5% σε υπέρβαρα άτομα και -0,4 % σε αδύνατους ανθρώπους. 

Μετά από 24 χρόνια αργότερα, ο κίνδυνος για διαβήτη μειώθηκε για τα άτομα με παχυσαρκία, ανεξάρτητα από τη στρατηγική απώλειας βάρους -από μείωση 21% για άσκηση έως μείωση 13% για χάπια αδυνατίσματος.

Για τα υπέρβαρα άτομα, οι ερευνητές είδαν ένα εύρος μείωσης 9% στον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 για την άσκηση και αύξηση κατά 42% για εκείνους που έπαιρναν χάπια. Στα αδύνατα άτομα, η απώλεια βάρους συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. διαβήτης -από αύξηση 9% για την άσκηση μέχρι 54% αύξηση για τα χάπια.

«Ήμασταν λίγο έκπληκτοι όταν είδαμε για πρώτη φορά τις θετικές συσχετίσεις των προσπαθειών απώλειας βάρους με ταχύτερη αύξηση βάρους και υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 μεταξύ των αδύνατων ατόμων», ανέφερε ο Sun. 

 

Διαβάστε ακόμη...