Δρ. Μαρία Αποστολοπούλου
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος
Ενδοκρινολογική Κλινική Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ντίσελντορφ
Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια σχετικά με το αν τα συμπληρώματα βιταμινών ωφελούν την υγεία μας ή όχι.
Στις 21 Ιουνίου 2022 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA η νέα πρόταση σχετικά με το θέμα από την Αμερικανική Υπηρεσία Υπηρεσιών Πρόληψης. Συνολικά ελήφθησαν υπόψη 84 μελέτες, μεταξύ των οποίων και 32 νέες τυχαιοποιημένες μελέτες και το συμπέρασμα που προέκυψε δεν ήταν διαφορετικό από εκείνο που δημοσιεύτηκε το 2014: καμία διαφορά στη συνολική θνησιμότητα, στα καρδιαγγειακά συμβάματα και στην επίπτωση μορφών καρκίνου σε άτομα που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμινών χωρίς να υπάρχει έλλειψή τους,
Σε άτομα που είχαν βεβαρυμένο ιστορικό με κάπνισμα και έκθεση σε ασβέστη, η συχνότητα της εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα ήταν μεγαλύτερη όταν ελάμβαναν επιπρόσθετα και βιταμίνη Ε ή καροτενοειδή. Σε τρεις μελέτες βρέθηκε μια μικρή μείωση της συχνότητας του καρκίνου, ωστόσο το διάστημα παρακολούθησης των ασθενών ήταν μόνο 3,5 έτη και αφορούσαν συμπληρώματα με αντιοξειδωτικά.
Τελικά προτείνεται πως είναι πιο σημαντικό οι γιατροί να συμβουλεύουν τους ασθενείς να υιοθετούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής με άσκηση και ισορροπημένη διατροφή, αποφυγή του καπνίσματος και καλό ύπνο, παρά να προτείνονται σκευάσματα βιταμινών, τα οποία απ ότι φαίνεται δεν ωφελούν, εκτός αν υπάρχει έλλειψή τους. Επίσης σημαντικό είναι οι βιταμίνες να λαμβάνονται όσο το δυνατόν στη φυσική τους μορφή, δηλαδή μέσω φρούτων και λαχανικών και τα σκευάσματα δεν είναι δυνατόν να αντικαταστήσουν αυτές τις πηγές.