Ζήσης Ψάλλας
Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition, Prevention & Health, ερευνητές του Intermountain Healthcare διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με COVID-19 που έκαναν τακτικά διαλείπουσα νηστεία για χρόνια, μόνο με νερό μια φορά το μήνα, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου λόγω του ιού.
«Η διαλείπουσα νηστεία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία. Σε αυτή τη μελέτη, βρίσκουμε πρόσθετα οφέλη όταν πρόκειται για την καταπολέμηση της λοίμωξης από COVID-19 σε ασθενείς που νηστεύουν για δεκαετίες», δήλωσε ο Benjamin Horne, διευθυντής καρδιαγγειακής και γενετικής επιδημιολογίας.
Οι ερευνητές εντόπισαν ασθενείς που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο INSPIRE, ένα εθελοντικό μητρώο υγείας στο Intermountain Healthcare, οι οποίοι είχαν επίσης βρεθεί θετικοί στον SARS-CoV-2 μεταξύ Μαρτίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021 -πριν τα εμβόλια γίνουν ευρέως διαθέσιμα.
Εντόπισαν 205 ασθενείς που είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό. Από αυτούς, οι 73 είπαν ότι νήστευαν τακτικά τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν τακτικά νηστεία είχαν χαμηλότερο ποσοστό νοσηλείας ή θανάτου λόγω κορωνοϊού.
Οι συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι νήστευαν τακτικά το έκαναν για περισσότερα από 40 χρόνια κατά μέσο όρο. Οι ερευνητές είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν εκ του σύνεγγυς τον συγκεκριμένο πληθυσμό που ακολουθούσε μακροχρόνια διαλείπουσας νηστεία, επειδή μια μεγάλη μερίδα του νηστεύει τακτικά για θρησκευτικούς λόγους. Σχεδόν το 62% του πληθυσμού της Γιούτα ανήκει στην Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, τα μέλη της οποίας συνήθως νηστεύουν την πρώτη Κυριακή του μήνα χωρίς φαγητό ή ποτό για δύο διαδοχικά γεύματα.
Ενώ ο Horne είπε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί γιατί η διαλείπουσα νηστεία σχετίζεται με καλύτερα αποτελέσματα σχετικά με την COVID-19, πρόσθεσε ότι πιθανότατα οφείλεται σε πολλούς τρόπους με τους οποίους επηρεάζει το σώμα.
Ο Horne τόνισε ότι αυτά τα αποτελέσματα προέρχονται από άτομα που ασκούν διαλείπουσα νηστεία για δεκαετίες -όχι εβδομάδες- και ότι όποιος θέλει να εξετάσει την πρακτική αυτή θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτεί τους γιατρούς του, ειδικά εάν είναι ηλικιωμένος, έγκυος ή έχει παθήσεις όπως διαβήτη, καρδιακή ή νεφρική νόσο.