Συνέντευξη: Θάνος Ξυδόπουλος
Η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης και το στρες είναι οι πλέον προφανείς λόγοι για την ραγδαία αύξηση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα είναι διαβητικοί, εκ των οποίων περίπου οι 300.000 δεν το γνωρίζουν. Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στη χώρα μας, έχει τετραπλασιαστει τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ εάν προστεθεί σ΄ αυτούς και το ποσοστό των ατόμων με προ-διαβήτη, τότε πάνω από το 20% του ελληνικού πληθυσμού, άνω των 45 ετών σχετίζεται με τη νόσο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι διαβητικοί παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου με αυτόν των μη διαβητικών που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια. Ο διαβήτης δηλαδή γερνάει την καρδιά και τα αγγεία πρόωρα, και 3 στα 4 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη υπολογίζεται ότι θα υποστούν τουλάχιστον ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο στη ζωή τους.
O Ανδρέας Μελιδώνης, συντονιστής διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan Hospital, μιλώντας στo zougla gr μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την διατροφή μας, την άσκηση, το κολύμπι, την έκθεση στον ήλιο αλλά και το πώς θα τηρούμε με ασφάλεια τη θεραπευτική μας αγωγή τις ημέρες των διακοπών μας.
Αναφερόμενος στη διατροφή, ο κ. Μελιδώνης υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι οι διαβητικοί πρέπει να προτιμούν τα μικρά γεύματα. Με πράσινες σαλάτες, εύπεπτα ψάρια του αφρού, ψητά και ξηρά φαγητά. Το πρωινό των διακοπών καλό είναι να αποτελείται από άπαχο γάλα ή γιαούρτι με μαύρο ψωμί ή δημητριακά και φρούτα. Μπορείτε να πίνετε light αναψυκτικά χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς. Μην ξεχνάτε ότι 10 με 15 γραμμάρια υδατάνθρακες αντιστοιχούν με ένα ισοδύναμο φρούτου. Για την κατανάλωση αλκοόλ ο κ. Μελιδώνης τονίζει ότι οι διαβητικοί μπορεί να πίνουν ποτά που αντιστοιχούν σε 20-25 γραμμάρια οινοπνεύματος ημερησίως, μοιρασμένα σε 2 δόσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το δεκατιανό, ένα φρούτο ή ένα μικρό σάντουιτς μας προστατεύει από ανεπιθύμητες υπογλυκαιμίες.
Πρέπει, όπως σημειώνει ο ειδικός διαβητολόγος να αποφεύγoυμε τη μεγάλη διάρκειας έκθεσης στον ήλιο. Ιδίως αν λαμβάνουμε ινσουλίνη, γιατί με τον ήλιο επιτυγχάνεται γρηγορότερη απορρόφηση της ινσουλίνης και έτσι μπορεί να συμβούν ξαφνικές, υπογλυκαιμίες.Το κολύμπι πρέπει να γίνεται μέχρι τις 11 π.μ. και μετά τις 4 μ.μ. το απόγευμα. Μην περπατάμε χωρίς σανδάλια στην ακρογιαλιά και πάρτε μαζί σας τουλάχιστον δύο ζευγάρια άνετα παπούτσια περιπάτου και αρκετά ζευγάρια κάλτσες. Μην κυκλοφορείτε με γυμνά πόδια σε αμμουδιές και άγνωστες ακρογιαλιές.
Θεραπευτική αγωγή
Δεν πρέπει σύμφωνα με τον κ. Μελιδώνη, να ξεχάσουμε , όταν φθάσουμε στον τόπο του προορισμού μας, να φυλάξουμε τις σύριγγες και την ινσουλίνη και την ένεση γλυκαγόνης στο ψυγείο. Η ινσουλίνη διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για χρονική περίοδο 6 εβδομάδων χωρίς να υποστεί αλλοιώσεις. Οι ταινίες σακχάρου διατηρούνται σε θερμοκρασία 18° έως 30° C. Πρέπει να οργανώσουμε την προσωπική μας λίστα ταξιδιού πριν αναχώρηση . Αν μετράμε το σάκχαρο στο αίμα, μην ξεχάσουμε τη συσκευή μέτρησης σακχάρου αίματος. Τέλος, πρέπει να έχουμε πάρει τις απαραίτητες σύριγγες, βελόνες ινσουλίνης ή πένες.
Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Μελιδώνη στη «Ζούγκλα»: