Θάνος Ξυδόπουλος
Ο κίνδυνος να εγκατασταθεί η ευλογιά των πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες είναι υπαρκτός, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς περισσότερα από χίλια κρούσματα να έχουν πλέον επιβεβαιωθεί σε τέτοιες χώρες.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ δεν συνιστά τον μαζικό εμβολιασμό κατά του ιού και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι από τα κρούσματα. «Ο κίνδυνος να εγκατασταθεί η ευλογιά των πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες είναι υπαρκτός», είπε ο Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου.
Η ζωονοσογόνος νόσος είναι ενδημική στους ανθρώπους σε εννέα αφρικανικές χώρες, αλλά τον περασμένο μήνα αναφέρθηκαν κρούσματα σε πολλές άλλες πολιτείες -κυρίως στην Ευρώπη, και κυρίως στη Βρετανία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
«Περισσότερα από 1.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν πλέον αναφερθεί στον ΠΟΥ από 29 χώρες που δεν είναι ενδημικές για τη νόσο», είπε ο Γκεμπρεγέσους. «Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι σε αυτές τις χώρες. Έχουν αναφερθεί κρούσματα κυρίως, αλλά όχι μόνο, μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες. Ορισμένες χώρες αρχίζουν τώρα να αναφέρουν περιπτώσεις μετάδοσης από την κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων περιπτώσεων σε γυναίκες».
Η Ελλάδα έγινε την Τετάρτη η τελευταία χώρα που επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα της νόσου, με τις υγειονομικές αρχές εκεί να λένε ότι αφορά έναν άνδρα που ταξίδεψε πρόσφατα στην Πορτογαλία και ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο σε σταθερή κατάσταση.
Τα αρχικά συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, διογκωμένους λεμφαδένες και εξάνθημα που μοιάζει με ανεμοβλογιά. Ο Γκεμπρεγέσους είπε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τον κίνδυνο που ενέχει ο ιός σε ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και των παιδιών.
Είπε ότι η ξαφνική και απροσδόκητη εμφάνιση της ευλογιάς των πιθήκων εκτός των ενδημικών χωρών υποδηλώνει ότι μπορεί να υπήρχε μη ανιχνεύσιμη μετάδοση για αρκετό καιρό, αλλά δεν ήταν γνωστό για πόσο καιρό. Ενώ αυτό ήταν «σαφώς ανησυχητικό», ο ιός κυκλοφορούσε και σκότωνε στην Αφρική εδώ και δεκαετίες, με περισσότερα από 1.400 ύποπτα κρούσματα και 66 θανάτους μέχρι στιγμής φέτος.
Στα λίγα μέρη όπου υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, χρησιμοποιούνται για την προστασία όσων ενδέχεται να εκτεθούν, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας. Ο εμβολιασμός μετά την έκθεση, ιδανικά εντός τεσσάρων ημερών, θα μπορούσε να εξεταστεί για στενές επαφές υψηλότερου κινδύνου, όπως σεξουαλικούς συντρόφους ή μέλη του νοικοκυριού.
Ο Γκεμπρεγέσους είπε ότι ο ΠΟΥ θα εκδώσει οδηγίες τις επόμενες ημέρες σχετικά με την κλινική φροντίδα, την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων, τον εμβολιασμό και την προστασία της κοινότητας. Τα άτομα με συμπτώματα θα πρέπει να απομονώνονται στο σπίτι και να συμβουλεύονται έναν επαγγελματία υγείας, ενώ τα άτομα του ίδιου νοικοκυριού θα πρέπει να αποφεύγουν τη στενή επαφή.
Η Sylvie Briand, η διευθύντρια ετοιμότητας και πρόληψης του ΠΟΥ για επιδημίες και πανδημίες, είπε ότι το εμβόλιο της ευλογιάς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Ο ΠΟΥ προσπαθεί να προσδιορίσει πόσες δόσεις είναι διαθέσιμες αυτήν τη στιγμή και να μάθει από τους κατασκευαστές ποιες είναι οι ικανότητες παραγωγής και διανομής τους.