Ρεπορτάζ: Αδάμ Αλεξόπουλος
Φωτιά στα κόκκινα έχουν πάρει οι λίστες των φαρμάκων και των παραφαρμάκων στις φαρμακαποθήκες της χώρας, λόγω των τεράστιων ελλείψεων που έχουν δημιουργηθεί, με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να έχουν δεμένα τα χέρια τους και οι πολίτες-ασθενείς να αδυνατούν να καλύψουν τις ημερήσιες δόσεις τους.
Η «Ζούγκλα» έχει στη διάθεσή της ολόκληρη τη λίστα φαρμάκων μιας από τις μεγαλύτερες φαρμακαποθήκες της χώρας η οποία κάνει διανομές φαρμάκων σε περισσότερα από 3.000 φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα αυτή αριθμεί χιλιάδες σελίδες, όπου σε κάθε σελίδα περιλαμβάνονται εκατοντάδες φάρμακα.
Στα στιγμιότυπα-δείγμα που δημοσιεύουμε, πολλά από τα φάρμακα είτε δεν έχουν καθόλου απόθεμα και βρίσκονται σε έλλειψη, οπότε χρωματίζονται με κόκκινο, είτε έχουν περιορισμένη διαθεσιμότητα, οπότε χρωματίζονται με κίτρινο.
Δείτε τις φωτογραφίες:
Οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να καλύψουν τους πελάτες τους
Το μέγεθος του προβλήματος, όμως, φαίνεται κυρίως από τις ημερήσιες παραγγελίες των φαρμακείων προς τις φαρμακαποθήκες.
Στην πρώτη παραγγελία φαρμακείου που έχουμε στη διάθεσή μας, ο φαρμακοποιός παρήγγειλε είκοσι πέντε σε κίνηση σκευάσματα και η απάντηση που έλαβε από το σύστημα είναι πως δεκαεπτά από αυτά δεν είναι διαθέσιμα, οπότε και δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τους πελάτες του.
Το ίδιο διαπιστώνουμε και στην παραγγελία δεύτερου φαρμακείου. Ο φαρμακοποιός σε αυτή την περίπτωση παρήγγειλε δεκάδες φάρμακα, όμως αρκετά από αυτά βρίσκονται σε έλλειψη.
Σημείωση: Τα φάρμακα στις υπόλοιπες σελίδες της παραγγελίας είναι διαθέσιμα.
Πώς προκύπτουν όμως αυτές οι ελλείψεις;
Σύμφωνα με πηγές από φαρμακευτικούς αντιπροσώπους, φαρμακαποθήκες και φαρμακοποιούς ανά την Ελλάδα, το πρόβλημα δημιουργείται λόγω του πλαφόν που έχουν βάλει οι φαρμακευτικές βιομηχανίες για κάθε χώρα.
Η Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, στηρίζει τις τιμές των φαρμάκων με βάση τις τρεις χαμηλότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι τιμές να είναι δύο και τρεις φορές χαμηλότερες από βόρειες χώρες και παρόμοιες με τις πιο φτωχές, νότιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εισαγωγή και… εξαγωγή από τις φαρμακαποθήκες
Οι φαρμακαποθήκες παραλαμβάνουν από τις ελληνικές αντιπροσωπείες τα σκευάσματα, και αμέσως μετά, αντί να διαθέσουν τις προμήθειες εντός της χώρας, εξάγουν μεγάλο μέρος τους στο εξωτερικό, ώστε να έχουν μεγαλύτερο κέρδος απ' ό,τι εάν τις πωλούσαν στην ελληνική αγορά. Στη συνέχεια, οι εταιρείες του εξωτερικού αλλάζουν κουτιά, αλλάζουν τα χαρτιά των οδηγιών και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι αυτό γίνεται με την ανοχή του κράτους, ώστε να δείχνει πλασματικούς αριθμούς ως προς τις εξαγωγές. Δεν παραλείπουν, όμως, να κάνουν αναφορά και για παράνομες διακινήσεις με «δούρειο ίππο» του συστήματος ορισμένους κύκλους, όταν μετά από μήνες ελλείψεων ο ΕΟΦ απαγορεύει τις εξαγωγές συγκεκριμένων φαρμάκων. Οι κύκλοι αυτοί παραγγέλνουν φάρμακα και στη συνέχεια τα διακινούν σε μαύρες τσάντες, ώστε να μην μπορούν να εντοπιστούν οι εξαγωγές.
Όσον αφορά τις ελλείψεις που προκύπτουν σε φάρμακα που εισάγει το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), θεωρούν πως αυτές είναι απαράδεκτες. Το ΙΦΕΤ είναι ο αρμόδιος φορέας του ΕΟΦ για την εισαγωγή φαρμάκων συγκεκριμένων σκευασμάτων είτε πολύ υψηλού κόστους που εισάγονται για ελάχιστους ασθενείς που πάσχουν από σπάνιες ασθένειες, είτε για πολύ χαμηλού κόστους γιατί εάν εισαχθούν από τις εισαγωγικές εταιρείες θα προκαλέσουν ζημιές αντί για κέρδη.
Οι αντιδράσεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής
Ανακοίνωση για αυτή την κατάσταση εξέδωσε πρόσφατα και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, στην οποία αναφέρει: «Παρά τις επανειλημμένες αναφορές μας στους υπευθύνους, η κατάσταση με τις ελλείψεις των φαρμάκων δεν έχει προηγούμενο.
Αυτή την εποχή εμφανίζονται ελλείψεις σε πάνω από 400 φάρμακα, όπως παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιπηκτικά, εισπνεόμενα για το αναπνευστικό, αντιδιαβητικά, αντιβιοτικά κ.λπ. Παρ' όλη τη δραματική κατάσταση, κανένας αρμόδιος δεν συγκινείται.
Οι φαρμακοποιοί δίνουν καθημερινά μάχη για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν -όποτε είναι δυνατόν- τα απαραίτητα φάρμακα για την υγεία των ασθενών. Να τονίσουμε ότι οι ελλείψεις των φαρμάκων που εισάγει το ΙΦΕΤ -θυγατρική του ΕΟΦ και επομένως υπό κρατικό έλεγχο- είναι πρωτοφανείς. Τι περιμένει η πολιτεία για να πάρει μέτρα;».