Η ορμόνη που παρατείνει τη ζωή

Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα μελέτη από το Pennington Biomedical Research Center, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, διαπίστωσε ότι η μείωση της ποσότητας πρωτεΐνης στη διατροφή παρήγαγε μια σειρά από ευνοϊκά αποτελέσματα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης της διάρκειας ζωής, και ότι αυτά τα αποτελέσματα εξαρτώνται από το συκώτι από όπου προέρχεται αυτή η μεταβολική ορμόνη η οποία ονομάζεται αυξητικός παράγοντας ινοβλαστών 21 (FGF21).

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η μείωση της ποσότητας της τροφής βελτιώνει την υγεία και παρατείνει τη διάρκεια ζωής, ενώ υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την πιθανότητα η μείωση της πρόσληψης πρωτεϊνών ή συγκεκριμένων αμινοξέων να συμβάλλει σε αυτό το ευεργετικό αποτέλεσμα. 

Η πιο πρόσφατη εργασία, με επικεφαλής τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Cristal M. Hill, δείχνει ότι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες παράγουν ευεργετικά μεταβολικά αποτελέσματα σε ηλικιωμένα ποντίκια, βελτιώνοντας τη μεταβολική υγεία, μειώνοντας την αδυναμία και παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής. Αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα ήταν επίσης εμφανή όταν η πρόσληψη πρωτεΐνης μειώθηκε σε μεσήλικα ποντίκια, προστατεύοντας ακόμη και από τις βλάβες της παχυσαρκίας. Είναι σημαντικό ότι αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα χάθηκαν στα ποντίκια που δεν είχαν την FGF21, υποδηλώνοντας ότι η δράση της ορμόνης στον εγκέφαλο είναι κρίσιμη για την αύξηση της υγείας και της διάρκειας ζωής.

«Προηγουμένως δείξαμε ότι η FGF21 δρα στον εγκέφαλο για να βελτιώσει τη μεταβολική υγεία σε νεαρά ποντίκια που τρέφονται με δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες. Τα νέα δεδομένα επεκτείνουν αυτή τη δουλειά αποδεικνύοντας ότι η FGF21 βελτιώνει επίσης τη μεταβολική υγεία και παρατείνει τη διάρκεια ζωής. Συλλογικά, αυτά τα δεδομένα παρέχουν σαφή στοιχεία ότι η FGF21 είναι η πρώτη γνωστή ορμόνη που συντονίζει τη διατροφική συμπεριφορά και τη μεταβολική υγεία για να βελτιώσει τη διάρκεια ζωής κατά τη διάρκεια του περιορισμού της πρωτεΐνης», είπε η Hill.

«Εάν οι επιστήμονες καταλάβουν καλύτερα πώς οι δίαιτες και οι μεταβολικές ορμόνες όπως η FGF21 δρουν για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής, αυτές οι ανακαλύψεις θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν πολλά από τα προβλήματα υγείας που εμφανίζονται στη μέση ηλικία και αργότερα» είπε ο Εκτελεστικός Διευθυντής Pennington Biomedical Research Center John Kirwan.

Διαβάστε ακόμη...