Ο συναγερμός που σήμανε στην Πάτρα για περιστατικά ενδονοσοκομειακής λοίμωξης από το φονικό μύκητα Candida Auris έχει προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου εκτιμάται ότι ο μύκητας, ο οποίος προκαλεί ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, έχει μεταδοθεί σε τουλάχιστον τέσσερις ασθενείς μέσα στις ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Πάτρας.
Οι δηλώσεις της κας Μαστοράκου σε ραδιοφωνικό σταθμό της αχαϊκής πρωτεύουσας παρερμηνεύθηκαν από μερίδα του τύπου που έκαναν λόγο για θανάτους τεσσάρων ασθενών από το φονικό ιό.
Προκάλεσαν και την παρέμβαση του διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη ο οποίος διέψευσε την είδηση των θανάτων από τον Candida Auris.
«Ουδείς θάνατος έχει καταγραφεί στην περιοχή από τον μύκητα Candida Auris» διαβεβαίωσε ο κ. Καρβέλης επισημαίνοντας ότι τηρούνται τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα από τις επιτροπές λοιμώξεων των νοσοκομείων τα οποία και βρίσκονται σε επιφυλακή για τον μύκητα candida auris.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του Zougla.gr η ιεράρχηση του συγκεκριμένου στελέχους είναι χαμηλή σε σχέση με άλλα πολυανθεκτικά στελέχη και γι΄αυτό δεν χρειάζεται πανικός.
Ακόμη και αν βρεθεί ο φονικός μύκητας σε ασθενή που έχει καταλήξει σε ΜΕΘ, πρέπει να γίνει έρευνα για να διαπιστωθεί αν πράγματι κατέληξε από το συγκεκριμένο μύκητα ή από άλλα πολυανθεκτικά στελέχη, τα οποία αποικίζονται σε όσους βρίσκονται επί πέντε ημέρες διασωληνωμένοι στις μονάδες εντατικής .
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΝΙΚΟΣ ΜΗΚΥΤΑΣ CANDIDA AURIS
Δυστυχώς η χώρα μας τόσο πανευρωπαϊκά όσο και παγκοσμίως κατέχει αρνητική πρωτιά στους θανάτους από πολυανθεκτικά μικρόβια.
Μελέτη επιτροπής του βρετανικού συστήματος Υγείας προβλέπει ότι το 2050 η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως θα είναι οι λοιμώξεις λόγω πολυανθεκτικών μικροβίων. Ως πιο επικίνδυνα για την πυροδότηση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων σε όλα τα συστήματα υγείας, και στο ελληνικό, χαρακτηρίζονται τα gram αρνητικά μικρόβια και ο μύκητας Candida Auris, που «συμμετέχουν» ενεργά στους θανάτους στις ειδικές μονάδες (πχ ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ κ.α.). Τα ποσοστά θνητότητας διαφέρουν σημαντικά ανά γεωγραφική περιοχή του πλανήτη και ανάλογα με τον πληθυσμό των ασθενών που πλήττει,
Στην ανάπτυξή τους συντελούν κυρίως η κατάχρηση των αντιβιοτικών και η κακή υγιεινή των χεριών – και από το νοσηλευτικό προσωπικό.
Το μικρόβιο – μύκητας βρίσκεται μόνο στα νοσοκομεία και έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα στα κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούμε για να καταπολεμήσουμε τους μύκητες.
«Πληρώνουμε ό,τι κακό έχουμε κάνει στο περιβάλλον και ό,τι κακό έχουμε κάνει στην οικολογία του ίδιου μας του οργανισμού με την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών» τόνισε η παθολόγος- λοιμωξιολόγος, επίκουρη καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στο νοσοκομείο «Σωτηρία» Γαρυφαλλιά Πουλάκου . Και διευκρίνισε ότι ο μύκητας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την κλιματική αλλαγή και την εκτεταμένη χρήση αντιμικροβιακών.
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μύκητας μπορεί να επιβιώσει και να πολλαπλασιάζεται σε επιφάνειες για τουλάχιστον 14 ημέρες, ενώ έχει εντοπιστεί σε μολυσμένα στρώματα για έως και 7 συνεχείς ημέρες .
Ο ΕΟΔΥ, αρμόδιος φορέας για την επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμώξεων στη χώρα μας έχει εισηγηθεί την καθολική επιτήρηση του αποικισμού και της λοίμωξης από Candida auris σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Το προσεχές διάστημα τα δεδομένα της συστηματικής καταγραφής του ΕΟΔΥ θα είναι διαθέσιμα στην επιστημονική κοινότητα και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και τη χάραξη εθνικών στρατηγικών μείωσης των νοσοκομειακών λοιμώξεων στα νοσοκομεία της χώρας.