Η άσκηση μπορεί να προστατεύει τον όγκο του εγκεφάλου

Θάνος Ξυδόπουλος

Μια νέα μελέτη που εξέτασε τους μηχανισμούς που εμπλέκονται σε αυτή τη σχέση υποδηλώνει ότι ο ρόλος που παίζει η άσκηση στη διατήρηση των επιπέδων ινσουλίνης και του δείκτη μάζας σώματος μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του όγκου του εγκεφάλου και έτσι να αποτρέψει την άνοια. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

«Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πώς η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου, κάτι που μπορεί να μας καθοδηγήσει στην ανάπτυξη στρατηγικών για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της μείωσης της μνήμης και των δεξιοτήτων σκέψης που σχετίζεται με την ηλικία», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Géraldine Poisnel, του ερευνητικού κέντρου Inserm, της Γαλλίας. «Οι ηλικιωμένοι που είναι σωματικά δραστήριοι έχουν καρδιαγγειακά οφέλη, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη δομική ακεραιότητα του εγκεφάλου».

Μειωμένος μεταβολισμός της γλυκόζης στον εγκέφαλο μπορεί να παρατηρηθεί σε άτομα με άνοια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σχέση μεταξύ της άσκησης και μεταβολισμού της γλυκόζης στον εγκέφαλο δεν επηρεάστηκε από τα επίπεδα ινσουλίνης ή το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). 

Στη μελέτη συμμετείχαν 134 άτομα μέσης ηλικίας 69 ετών που δεν είχαν προβλήματα μνήμης. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν έρευνες σχετικά με τη σωματική τους δραστηριότητα τον περασμένο χρόνο. Οι ερευνητές έκαναν σαρώσεις εγκεφάλου για να μετρήσουν τον όγκο και το μεταβολισμό της γλυκόζης. Συγκεντρώθηκαν πληροφορίες για το ΔΜΣ και τα επίπεδα ινσουλίνης καθώς και για τη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση και άλλους παράγοντες.

Τα άτομα με τη μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα είχαν μεγαλύτερο όγκο φαιάς ουσίας στον εγκέφαλό τους από τα άτομα με τη λιγότερη φυσική δραστηριότητα, με μέσο όρο περίπου 550.000 κυβικά χιλιοστά (mm³) σε σύγκριση με περίπου 540.000 mm³. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν μόνο περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται από τη νόσο Αλτσχάιμερ, βρήκαν τα ίδια αποτελέσματα.

Εκείνοι με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα είχαν επίσης υψηλότερο μέσο ρυθμό μεταβολισμού γλυκόζης στον εγκέφαλό τους από εκείνους με τη μικρότερη ποσότητα δραστηριότητας.

Η υψηλότερη σωματική δραστηριότητα δεν συσχετίστηκε με το πόση πλάκα αμυλοειδούς είχαν οι άνθρωποι στον εγκέφαλό τους -η πλάκα αμυλοειδούς είναι ένας δείκτης για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

 

Διαβάστε ακόμη...