Ζήσης Ψάλλας
Μια μελέτη περισσότερων από 27.400 συμμετεχόντων στη Women's Health Initiative (WHI) ηλικίας από 71 έως 104 ετών δείχνει ότι η μοναξιά αυξήθηκε μεταξύ των γυναικών όταν μετρήθηκε τους πρώτους μήνες της πανδημίας σε σύγκριση με όταν ρωτήθηκαν λίγα χρόνια πριν από την έναρξη της πανδημίας.
«Μόλις αρχίζουμε να κατανοούμε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η πανδημία έχει επηρεάσει την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης της συναισθηματικής υγείας και ευεξίας. Ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι μπορεί να αισθάνονται μια αίσθηση μοναξιάς και απομόνωσης. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της μοναξιάς πρέπει να γίνουν κατανοητές», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Jean Wactawski-Wende, από το University at Buffalo.
Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από συμμετέχουσες στην WHI και ολοκλήρωσαν ερωτηματολόγια από το 2014-16 μέχρι τον Οκτώβριο του 2020. Μελέτες πριν από την πανδημία COVID-19 έδειξαν ότι το 40% των Αμερικανών άνω των 60 ετών είναι μοναχικοί, με τις γυναίκες να εκφράζουν περισσότερη μοναξιά από τους άνδρες.
Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών ήταν 83 ετών, γεγονός που δημιούργησε μια μοναδική ευκαιρία για τους ερευνητές να εξετάσουν τις αλλαγές στις βαθμολογίες μοναξιάς από την περίοδο πριν από την πανδημία έως τους πρώτους μήνες της πανδημίας.
Το 19% των γυναικών ανέφεραν κλινικά συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Υπήρξαν επίσης σημαντικές αυξήσεις στη μοναξιά κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας σε σύγκριση με πριν από την πανδημία. Ενώ μόνο το 10% των γυναικών ανέφερε βαθμολογίες σοβαρής μοναξιάς το 2014-16, το ποσοστό αυξήθηκε στο 19% κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η αύξηση ήταν πιο έντονη στις γυναίκες ηλικίας 70 ετών και άνω. Επιπλέον, η έλλειψη προσωπικής επικοινωνίας συσχετίστηκε με αυξημένα συμπτώματα ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη, στρες και άγχος.
Κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, σχεδόν το 47% των συμμετεχόντων στη μελέτη ανέφεραν ότι ζούσαν μόνες. Και ενώ το 80% είπε ότι επικοινωνεί κάθε μέρα ή πολλές φορές την εβδομάδα με άτομα έξω από το σπίτι του, το 25% ανέφερε ότι η επικοινωνία γινόταν λιγότερο συχνά από ό,τι πριν από την πανδημία και μόνο το 39% είχε επαφή με άλλους μιλώντας αυτοπροσώπως.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journals of Gerontology.