Για δίδυμη πανδημία γρίπης και κορωνοϊού προειδοποιεί ο ECDC

Μια δυσοίωνη πρόβλεψη έρχεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών. Το ECDC υποστηρίζει ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος μια «δίδυμης» πανδημίας, γρίπης και Covid (twindemic). 

Από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, οι ιοί της γρίπης κυκλοφορούν στην Ευρώπη με ρυθμό υψηλότερο του αναμενόμενου, όπως αναφέρει ο ECDC, προσθέτοντας ότι κατά τον μήνα αυτόν, ο αριθμός των περιστατικών γρίπης στις ΜΕΘ ανά τη Γηραιά Ήπειρο αυξήθηκε με σταθερό ρυθμό και έφτασε στις 43 την τελευταία εβδομάδα του έτους.

Ο αριθμός αυτός είναι πολύ κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα (τα εβδομαδιαία κρούσματα γρίπης σε ΜΕΘ είχαν ξεπεράσει για παράδειγμα τα 400 την ίδια περίοδο το 2018), αλλά είναι μεγάλη η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όταν υπήρξε μόνον ένα περιστατικό γρίπης σε ΜΕΘ, τον Δεκέμβριο.

Η επανεμφάνιση του ιού ενδέχεται να είναι η αρχή μιας ασυνήθιστα μακράς περιόδου γρίπης, που θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και το καλοκαίρι, δήλωσε στο Reuters ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας του ECDC για τη γρίπη, Pasi Penttinen.

 

Διαβάστε ακόμη...