Zougla Newsroom
Η γενική εικόνα της επιδημιολογικής συμπεριφοράς της παραλλαγής «Όμικρον» στην Ελλάδα είναι αναμενόμενη και ανταποκρίνεται στα δεδομένα που έχουν διαπιστωθεί διεθνώς αλλά και στην τελική μορφή που έλαβε η πορεία της μετάλλαξης στην Νότιο Αφρική όπου και πρωτοεμφανίστηκε.
Έτσι παρά την απίστευτη ταχύτητα μετάδοσης της νόσου και την εκθετική αύξηση περιστατικών σε όλη την ελληνική επικράτεια με αποτέλεσμα την αύξηση και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, δεν παρατηρείται αυξητική τάση στις διασωληνώσεις ασθενών. Αυτή η διαπίστωση είναι ιδιαίτερα θετική εξέλιξη και προδιαθέτει τους ειδικούς ως προς την μελλοντική πορεία της παραλλαγής αυτής.
Παράλληλα παρατηρείται ελαφρά κάμψη της καμπύλης των θανάτων από την νόσο γενικώς που σημαίνει πώς καταλήγουν ασθενείς που έχουν εδώ και εβδομάδες νοσήσει από την μετάλλαξη «ΔΕΛΤΑ». Επιπροσθέτως η μείωση διασωληνώσεων προοιωνίζεται την σταδιακή αποκλιμάκωση των θανάτων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Παρατηρούνται δηλαδή δύο παράλληλες εξελίξεις που συνθέτουν τη γενική εικόνα της «Όμικρον».
Από τη μία σαφής αύξηση των περιστατικών που προκαλούν γενική επιβάρυνση της λειτουργίας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα αλλά και του ΕΣΥ ειδικότερα λόγω απουσιών και αναγκαστικής διακοπής της εργασίας των υγειονομικών που είναι θετικοί .
Από την άλλη παρατηρείται σχετική αποσυμφόρηση των ΜΕΘ και μείωση των θανάτων. Αν βασιστούμε στα συμπεράσματα από την πορεία αυτής της παραλλαγής της νόσου στη Νότιο Αφρική ,τότε εντός των επομένων 30 ημερών θα πρέπει να παρατηρηθεί και εντυπωσιακή μείωση των περιστατικών.
Στη Νότιο Αφρική η κορύφωση του κύματος συντελέστηκε σε 4 εβδομάδες ενώ η μείωση των στατιστικών δεδομένων ως προς τον αριθμό των περιστατικών ολοκληρώθηκε σταδιακά σε 2 εβδομάδες οπότε και η κυβέρνηση προχώρησε σε άρση περιοριστικών μέτρων.
Τα γραφήματα του ΕΟΔΥ
Από τα παρακάτω γραφήματα τα οποία δίνει στην δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ φαίνεται ξεκάθαρα πως παρά την έκρηξη στον αριθμό των μολύνσεων λόγω της παραλλαγής Όμικρον, υπάρχει σταθερότητα στους διασωληνωμένους, αφού δεν έχει παρατηρηθεί κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή, αλλά και πτώση στους θανάτους.
Την ίδια ώρα βέβαια παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν πως η αύξηση αυτή προς το παρόν δεν φαίνεται να οδηγεί σε αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ και των θανάτων.
Ενδεικτικά σύμφωνα με τα στοιχεία από την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου έως και τις 4 Ιανουαρίου καταγράφηκαν 3.935 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό.
Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι απώλειες. Ο μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών (η καμπύλη φθίνει) :
Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι διασωληνωμένοι. Ο μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών (η καμπύλη φθίνει και τείνει προς σταθεροποίηση):
Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται καθαρά η αύξηση των μολύνσεων. Μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών (η καμπύλη ανεβαίνει):