Ζήσης Ψάλλας
Μια επίπονη 8χρονη προσπάθεια αναπαραγωγής των βασικών ερευνών γύρω από τον καρκίνο είχε μια ανεπιθύμητη έκπληξη.
Η έρευνα εξέτασε 193 διαφορετικά πειράματα που βρέθηκαν σε 53 εργασίες σχετικές με τον καρκίνο οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά υψηλού προφίλ μεταξύ 2010 και 2012. Διαπίστωσε ότι κανένα από τα πειράματα δεν μπορούσε να δημιουργηθεί ξανά χρησιμοποιώντας μόνο τις δημοσιευμένες πληροφορίες. Μόνο μετά από βοήθεια από τους αρχικούς συγγραφείς της μελέτης, αναπαράχθηκαν 50 πειράματα από 23 εργασίες.
Επίσης, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτά τα αναπαραγόμενα τεστ έδειξαν μεγέθη αποτελεσμάτων που ήταν συχνά μικρότερα από αυτά που απέδωσαν οι αρχικές μελέτες.
«Από τα πειράματα αναπαραγωγής που μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε, τα στοιχεία ήταν πολύ πιο αδύναμα κατά μέσο όρο από τα αρχικά ευρήματα, παρόλο που όλες οι επαναλήψεις υποβλήθηκαν σε αξιολόγηση από ομοτίμους πριν από τη διεξαγωγή των πειραμάτων για να μεγιστοποιηθεί η ποιότητα και η αυστηρότητά τους», είπε ο Timothy Errington, Διευθυντής Έρευνας στο το Κέντρο Ανοιχτής Επιστήμης στη Βιρτζίνια. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης της δυνατότητας αναπαραγωγής στην προκλινική έρευνα για τον καρκίνο».
Μόνο το 46% των επιπτώσεων που μετρήθηκαν στα πειράματα παρακολούθησης μπόρεσαν να περάσουν τρία ή περισσότερα από τα πέντε κριτήρια αναπαραγωγιμότητας που όρισε η ερευνητική ομάδα. Αυτά τα κριτήρια κάλυπταν τόσο το μέγεθος του αποτελέσματος όσο και τα συνολικά θετικά ή αρνητικά συμπεράσματα που εξήχθησαν στην εργασία.
«Η έκθεσή μας λέει πολλά για την κουλτούρα και την πραγματικότητα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η βιολογία του καρκίνου και δεν είναι καθόλου μια κολακευτική εικόνα», έγραψε ο βιοηθικός Jonathan Kimmelman από το Πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. Όπως συνεχίζει να λέει ο Kimmelman, η αβεβαιότητα γύρω από τα συμπεράσματα που εξάγονται σε αυτές τις μελέτες για τον καρκίνο σημαίνει ότι μπορεί να χάνουμε χρόνο δοκιμάζοντας φάρμακα σε ασθενείς που δεν πρόκειται να έχουν καμία επίδραση στην ασθένεια.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε σε δύο μελέτες στο eLife, μία που αναφέρει τη δυσκολία της αναπαραγωγής πειραμάτων και μία που αναλύει τα πειράματα που επαναλήφθηκαν.