Ζήσης Ψάλλας
Για να μάθουν το πώς ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα άσκησης θα μπορούσε να αποφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα φυσικής κατάστασης, μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης ανέλυσαν τα βιολογικά δεδομένα σχετικά με το πώς το σώμα ανταποκρίνεται στην άσκηση.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications επικεντρώθηκε στα μιτοχόνδρια -το τμήμα των κυττάρων μας που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή πάνω από το 90% της ενέργειας που απαιτείται για τη διατήρηση της ζωής.
Πολλές από τις χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, είναι οι κύριες αιτίες ασθενειών, αναπηρίας και θανάτου. Η μιτοχονδριακή νόσος είναι ακόμη πιο εξουθενωτική και συχνά θανατηφόρα γενετική ασθένεια που επηρεάζει τουλάχιστον 1 στους 5.000 ανθρώπους.
Οι επιστήμονες ανάλυσαν προσεκτικά τα μιτοχόνδρια στα μυϊκά κύτταρα κατόπιν αλλαγών που συμβαίνουν ως απόκριση σε συγκεκριμένη προπόνηση άσκησης, σε αντίθεση με τη μέτρηση της παρατηρούμενης αύξησης στη συνολική ποσότητα μιτοχονδρίων στους μυς που παρατηρείται γενικά μετά την άσκηση.
Χρησιμοποιώντας εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν 10 φορές περισσότερες μιτοχονδριακές πρωτεΐνες που ανταποκρίνονται στην άσκηση σε σχέση με προηγούμενες μελέτες.
Παρακολούθησαν την πρόοδο 10 ανδρών εθελοντών σε τρία διαδοχικά προγράμματα άσκησης και λάμβαναν βιοψίες μυών πριν και μετά από κάθε πρόγραμμα ώστε να διευκρινιστεί ποιες μιτοχονδριακές προσαρμογές συμβάλλουν στη βελτίωση της μιτοχονδριακής λειτουργίας. Αυτό τους επέτρεψε να εξετάσουν ποιες μιτοχονδριακές προσαρμογές φαίνεται να εξαρτώνται από τον όγκο της προπόνησης.
Βασίστηκαν σε μια τεχνική που ονομάζεται φασματομετρία μάζας, η οποία χαρτογραφεί τις πρωτεΐνες και τα λιπίδια ενός ατόμου (τα δομικά στοιχεία των κυττάρων μας) -παρόμοια με τον τρόπο που η γονιδιωματική αλληλουχία χαρτογραφεί τον γενετικό μας κώδικα. Αυτό τελικά επέτρεψε στους επιστήμονες να παρακολουθήσουν όλα τα συστατικά των μιτοχονδρίων ταυτόχρονα και να δουν πώς αλλάζουν δραματικά με την πάροδο του χρόνου.
Η μελέτη είναι ένα σημαντικό βήμα προς την τελική ενημέρωση των τρεχουσών κατευθυντήριων γραμμών άσκησης για συγκεκριμένες καταστάσεις με εξατομικευμένες συνταγές για τη βελτίωση των μιτοχονδρίων και την ενσωμάτωσή της στην κλινική πρακτική. Μια μέρα, ελπίζουν ότι κάποιος με διαβήτη τύπου 2, καρκίνο ή ακόμη και έναν τύπο μιτοχονδριακής νόσου, θα λάβει μια παραπομπή σε έναν φυσιολόγο άσκησης, ο οποίος θα συνταγογραφήσει ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα προπόνησης με βάση αυτή τη γραμμή έρευνας.