Σύμφωνα με μία μελέτη, που … διεξήχθη στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, η αδράνεια μπορεί να προκαλέσει σειρά συναισθηματικών και σωματικών συμπτωμάτων, που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη κατάσταση.
Αντίθετα, η άσκηση έχει πολύ θετική επίδραση στην ψυχολογία του ατόμου, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή του και δίνοντας την αίσθηση ελέγχου και αύξησης των επιπέδων των ενδορφινών.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο American Journal of Epidemiology, έδειξε ότι οι γυναίκες που ασκούνται τακτικά είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη, σε σχέση με όσες γυμνάζονταν σπάνια.
Στην έρευνα συμμετείχαν 50.000 γυναίκες, οι οποίες κάθε δύο χρόνια περίπου από το 1992 έως το 2006, απαντούσαν στα ερωτήματα των επιστημόνων.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Michel Lucas, δήλωσε: «Τα υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας συνδέονταν με χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όσες ασκούνταν 90 λεπτά ή και περισσότερο κάθε μέρα, είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη, σε σχέση με όσες γυμνάζονταν μόλις 10 λεπτά ή λιγότερο κάθε μέρα.
Εν τω μεταξύ, όσες παρακολουθούσαν τηλεόραση 3 ώρες ή περισσότερες την ημέρα, είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη.