Ζήσης Ψάλλας
Η υπέρταση είναι ένας από τους κύριους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για εξουθενωτικές και θανατηφόρες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική ανεπάρκεια και Αλτσχάιμερ.
Τα παιδιά που εκτέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα δύο ιχνοστοιχείων, του σεληνίου και του μαγγανίου, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης των μητέρων τους έχουν μικρότερο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση στην παιδική ηλικία, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg.
Το σύνολο των δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση κάλυψε 1.194 ζευγάρια μητέρων-παιδιών από μια μελέτη γνωστή ως Boston Birth Cohort.
Αν και παλαιότερα στοιχεία συνδέουν το μόλυβδο, τον υδράργυρο και το κάδμιο με την υψηλή αρτηριακή πίεση και τις καρδιακές παθήσεις σε ενήλικες, οι ερευνητές δεν βρήκαν σχέση μεταξύ αυτών των τοξικών μετάλλων με την αρτηριακή πίεση στην παιδική ηλικία σε αυτή τη μελέτη. Ωστόσο, παρατήρησαν μια σχέση μεταξύ των επιπέδων σεληνίου των μητέρων και της χαμηλότερης αρτηριακής πίεσης στους απογόνους τους. Για κάθε διπλασιασμό των μητρικών επιπέδων σεληνίου, η συστολική αρτηριακή πίεση των παιδιών βρέθηκε κατά μέσο όρο να είναι 6,2 μονάδες χαμηλότερη. Το μαγγάνιο έδειξε μια παρόμοια αν και ασθενέστερη σχέση με την αρτηριακή πίεση: ένας διπλασιασμός της έκθεσης σε μαγγάνιο συσχετίστηκε με 2,62 μονάδες χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση κατά μέσο όρο.
Παρόλο που το κάδμιο από μόνο του δεν συνδέεται με την αρτηριακή πίεση στην παιδική ηλικία, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όταν τα επίπεδα σε κάδμιο ήταν υψηλότερα στο μητρικό αίμα, η αντίστροφη σχέση μεταξύ μαγγανίου και αρτηριακής πίεσης στην παιδική ηλικία ήταν σημαντικά ισχυρότερη. Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι το μαγγάνιο μπορεί να προστατεύει από την υπέρταση που προάγει το κάδμιο.
Οι άνθρωποι συχνά υποθέτουν ότι οι εκθέσεις σε βαριά μέταλλα, όπως το κάδμιο, συμβαίνουν μόνο σε εργασιακές συνθήκες, αλλά στην πραγματικότητα αυτά τα μέταλλα βρίσκονται γύρω μας, για παράδειγμα, το κάδμιο βρίσκεται στον καπνό των τσιγάρων. Υπογραμμίζοντας τον φαινομενικό δεσμό του καδμίου, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το μαγγάνιο συσχετίστηκε πολύ πιο έντονα με τη χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν καπνίσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.