Ζήσης Ψάλλας
Μια ερευνητική ομάδα που δραστηριοποιείται στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι έδειξε ότι ο διαβήτης κύησης της μητέρας είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο υποξίας του εμβρύου, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
«Ο κίνδυνος υποξίας και ο επακόλουθος κίνδυνος κακής κατάστασης στα νεογέννητα βρέφη ήταν σχεδόν επτά φορές μεγαλύτερος στα έμβρυα των μητέρων με διαβήτη κύησης», είπε ο ερευνητής Mikko Tarvonen.
Η έλλειψη οξυγόνου στο έμβρυο μπορεί να εντοπιστεί καταγράφοντας τον καρδιακό ρυθμό του εμβρύου κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ένα μοτίβο ζιγκ-ζαγκ, που σημαίνει αυξημένη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού του εμβρύου, υποδηλώνει την έναρξη υποξίας τόσο σε φυσιολογικές εγκυμοσύνες όσο και σε αυτές που περιπλέκονται από το διαβήτη κύησης.
Η καρδιοτοκογραφία (CTG), δηλαδή η ηλεκτρονική παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού του εμβρύου και των συστολών της μήτρας, είναι ένα συνηθισμένο προληπτικό μέτρο που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του τοκετού στη Φινλανδία.
«Με βάση τα ευρήματά μας, η εντατική παρακολούθηση με CTG υποδεικνύεται κατά τη διάρκεια το τοκετού των γυναικών με διαβήτη κύησης. Αυτό θα επιτρέψει την έγκαιρη ανίχνευση ενός μοτίβου ζιγκ-ζαγκ, διασφαλίζοντας την ασφάλεια του τοκετού και της γέννησης», είπε ο Tarvonen.
Κατά την παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού του εμβρύου κατά τη διάρκεια του τοκετού, πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη οι επιθυμίες και οι εμπειρίες της μητέρας. Η παρακολούθηση με CTG μειώνει κάπως την ικανότητα της μητέρας να κινείται κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Η θεραπεία και η παρακολούθηση του διαβήτη κύησης είναι μια πολυεπαγγελματική συνεργασία όπου επικεντρώνεται στη μητέρα και στο έμβρυο. Τα νέα ευρήματα θα αυξήσουν την ασφάλεια των τοκετών -τόσο όσον αφορά την πρόληψη της υποξίας του εμβρύου όσο και την ενίσχυση των συναισθημάτων ασφάλειας της μητέρας.
Το υπερβολικό βάρος, η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα και η ανθυγιεινή διατροφή είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το διαβήτη κύησης. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι τέτοιοι κίνδυνοι μπορούν να μειωθούν σημαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από υγιείς συνήθειες διαβίωσης και διατηρώντας ένα καλό επίπεδο γλυκόζης στο αίμα.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Acta Diabetologica.