Ζήσης Ψάλλας
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition, Prevention and Health προσπάθησε να τεστάρει αυτήν την υπόθεση. Διαπίστωσε ότι οι επαγγελματίες υγείας που ανέφεραν ότι ακολουθούν για βίγκαν (vegan) ή ψαροφαγική διατροφή (pescatarian), δηλαδή τρώνε ψάρια αλλά όχι ζώα της στεριάς, έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης μέτριας έως σοβαρής COVID-19.
Η μελέτη δεν υποδηλώνει ότι η διατροφή αλλάζει τον κίνδυνο μόλυνσης. Ούτε βρήκε σχέση μεταξύ του τύπου διατροφής και της διάρκειας της ασθένειας.
Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τον πραγματικό αριθμό των ατόμων που έλαβαν μέρος. Συμμετείχαν λιγότεροι από 3.000 επαγγελματίες υγείας, από έξι δυτικές χώρες και μόνο 138 ανέπτυξαν μέτρια έως σοβαρή ασθένεια. Καθώς κάθε άτομο τοποθέτησε τη διατροφή του σε μία από τις 11 κατηγορίες, σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο.
ΟΙ ιχθυοφάγοι έπρεπε να ομαδοποιηθούν μαζί με χορτοφάγους και vegans για να παράγουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Στο τέλος, μόνο 41 χορτοφάγοι / βίγκαν προσβλήθηκαν από τη COVID-19 και μόνο 5 ψαροφάγοι εμφάνισαν την ασθένεια. Από αυτούς. λίγοι συνέχισαν να αναπτύσσουν μέτρια έως σοβαρή COVID-19. Η μελέτη με τόσο μικρούς αριθμούς αυξάνει τον κίνδυνο αναγνώρισης μιας σχέσης όταν στην πραγματικότητα δεν υπάρχει -οι στατιστικοί το λένε αυτό σφάλμα τύπου 1.
Η μελέτη δεν εξέτασε την ποιότητα της διατροφής των ανθρώπων αξιολογώντας ποια τρόφιμα έτρωγαν πραγματικά. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο χρειάζεται προσοχή. Οι αυτοαναφερόμενοι τύποι δίαιτας ή τα ερωτηματολόγια τροφίμων ενδέχεται να μην συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με την ποικιλία και τον τύπο των τροφίμων που τρώγονται, για παράδειγμα λείπουν λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο φρέσκα ή επεξεργασμένα τρόφιμα τρώει κάποιος.
Προς το παρόν, ισχυρά στοιχεία δεν υπάρχουν που να υποδηλώσουν ότι το να είστε χορτοφάγοι ή ψαροφάγοι προστατεύει από τη νόσο COVID-19. Ωστόσο, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η άσκηση, η κατανάλωση μιας λογικά υγιεινής διατροφής και η διατήρηση του σωματικού βάρους υπό έλεγχο μας θωρακίζει ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων υγείας και ενδεχομένως να περιλαμβάνεται η νόσος COVID-19.
Η καλύτερη συμβουλή είναι απλώς να ακολουθείτε τις γενικές διατροφικές οδηγίες: τρώτε, μια ποικιλία τροφών, κυρίως λαχανικών, φρούτων, οσπρίων, ξηρών καρπών, σπόρων και δημητριακών ολικής αλέσεως, με ελάχιστα ή καθόλου επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος.