Ζήσης Ψάλλας
Μια νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine από ομάδα φυσιολόγων στο Πανεπιστήμιο του Bath και δείχνει ότι δεν υπάρχει «τίποτα το ιδιαίτερο» σχετικά με τη διαλείπουσα νηστεία.
Οι 36 συμμετέχοντες δεν ήταν παχύσαρκοι και κατανεμήθηκαν σε μία από τις τρεις ομάδες:
- Η ομάδα 1 νήστευε τη μία μέρα και την άλλη έτρωγε -την ημέρα που έτρωγε κατανάλωνε 50% περισσότερο φαγητό από το συνηθισμένο.
- Ομάδα 2 μείωσε τις θερμίδες σε όλα τα γεύματα καθημερινά κατά 25%.
- Η ομάδα 3 νήστευε με τον ίδιο τρόπο όπως η ομάδα 1 αλλά την ημέρα που έτρωγε κατανάλωνε 100% περισσότερο φαγητό από το συνηθισμένο.
Πριν τη μελέτη, οι συμμετέχοντες και στις τρεις ομάδες κατανάλωναν μια τυπική δίαιτα περίπου 2000-2500 θερμίδων ημερησίως. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης τριών εβδομάδων, η ομάδα 2 μείωσε τις θερμίδες σε περίπου 1500-2000, κατά μέσο όρο. Η ομάδα 1 μείωσε την πρόσληψη θερμίδων κατά την ίδια ποσότητα, αν και με διαφορετικό τρόπο. Η ομάδα 3 δεν μείωσε τις συνολικές θερμίδες.
Τίποτα το ιδιαίτερο
Η ομάδα 2 έχασε 1,9 κιλά σε μόλις τρεις εβδομάδες και η σάρωση σώματος αποκάλυψε ότι αυτή η απώλεια βάρους οφειλόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου στη μείωση του σωματικού λίπους.
Η Ομάδα 1 που παρουσίασε την ίδια μειωμένη πρόσληψη θερμίδων σε εναλλακτικές ημέρες και τρώγοντας 50% περισσότερο τις ημέρες που δεν έκανε νηστεία, έχασε σχεδόν το ίδιο σωματικό βάρος (1,6 κιλά), αλλά μόνο το ήμισυ αυτού ήταν από σωματικό λίπος, με το υπόλοιπο να είναι μυϊκή μάζα.
Η ομάδα 3, αύξησε την πρόσληψη ενέργειας κατά 100% τις ημέρες της μη νηστείας και επομένως η απώλεια βάρους ήταν αμελητέα.
Ο καθηγητής James Betts, διευθυντής του Κέντρου Διατροφής, Άσκηση & Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο του Bath, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας είπε: «Η διαλειμματική νηστεία δεν είναι η μαγική σφαίρα και τα ευρήματα του πειράματός μας δείχνουν ότι δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο για τη νηστεία αυτή σε σύγκριση με πιο παραδοσιακές, τυπικές δίαιτες που μπορεί να ακολουθήσουν οι άνθρωποι».