Ζήσης Ψάλλας
Η βιταμίνη Κ είναι ένας όρος που δίνεται σε μια οικογένεια ενώσεων που είναι παρόμοιες αλλά κάπως διαφορετικές. Έτσι, η βιταμίνη Κ1 (φυλλοκινόνη) και διάφοροι τύποι βιταμίνης Κ2 (μενακινόνες) ονομάζονται συλλογικά "βιταμίνη Κ". Μπορείτε επίσης να διαβάσετε για τις MK-4, MK-7 ή MK-9, που είναι μορφές της βιταμίνης K2.
Η βιταμίνη Κ είναι ιστορικά γνωστή ως η «βιταμίνη πήξης» λόγω του σημαντικού ρόλου της στη βοήθεια του αίματος μας να πήξει. Ένα κλασικό σύμπτωμα ανεπάρκειας βιταμίνης Κ είναι η ανώμαλη αιμορραγία.
Πιο πρόσφατα, η βιταμίνη Κ έχει μελετηθεί για το ρόλο της στην υγεία των οστών. Τόσο η βιταμίνη Κ1 όσο και η Κ2 εμπλέκονται σε διαδικασίες που βοηθούν στην ανάπτυξη αντοχής των οστών, αλλά φαίνεται ότι η βιταμίνη Κ2 είναι η πιο προστατευτική σε αυτό. Η ανεπάρκεια της Κ2 έχει συνδεθεί με την οστεοπόρωση (εύθραυστα οστά) καθώς και με εναποθέσεις ασβεστίου στις αρτηρίες (σκλήρυνση των αρτηριών).
Η τρέχουσα πρόταση για επαρκή πρόσληψη βιταμίνης Κ για άτομα ηλικίας 19 ετών και άνω είναι 90 μικρογραμμάρια (mcg) για τις γυναίκες και 120 mcg για τους άνδρες. Αυτό περιλαμβάνει και τις δύο μορφές, K1 και K2.
Λόγω του αναδυόμενου ρόλου της στην υγεία των οστών και της καρδιάς, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η βιταμίνη Κ2 χρειάζεται τη δική της συνιστώμενη καθημερινή πρόσληψη. Το να πάρετε ένα συμπλήρωμα K2 ή όχι δεν είναι ακόμη σαφές.
Το 2020, μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη τέσταρε διάφορες δόσεις βιταμίνης Κ2 σε 311 ηλικιωμένους άνδρες και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Μετά από ένα χρόνο, διαπιστώθηκε ότι η πιο αποτελεσματική δόση για τη μείωση της οστικής απώλειας στο ισχίο για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ήταν 90 mcg την ημέρα, με ή χωρίς επιπλέον ασβέστιο ή βιταμίνη D3. Είναι ενδιαφέρον ότι δεν βρέθηκε καμία αλλαγή στην υγεία των οστών στους άνδρες της μελέτης.
Προς το παρόν, η καλύτερη πρόταση είναι να συμπεριλάβετε τροφές που περιέχουν τις βιταμίνες Κ1 και Κ2 στις δίαιτές μας. Και αυτές οι πηγές διαφέρουν. Η βιταμίνη Κ1 είναι πιο άφθονη σε φυλλώδη χόρτα όπως το μπρόκολο και το σπανάκι. Η βιταμίνη Κ2 απαντάται σε ζυμωμένα τρόφιμα (ειδικά natto και ζυμωμένη σόγια), τυρί, κρόκο αυγού και κρέατα (ειδικά στο συκώτι).