Ζήσης Ψάλλας
Για πολλές ασθένειες, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία είναι παράγοντες κινδύνου. Αλλά τώρα μια μελέτη δείχνει ότι ένας υψηλότερος Δείκτης Μάζας Σώματος μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης σε ασθενείς που νοσηλεύονται για σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις.
Επιστήμονες στην Ακαδημία Sahlgrenska, στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και στο Νοσοκομείο Skaraborg πραγματοποίησαν την έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν πριν από την πανδημία της νόσου COVID-19.
Η μελέτη περιελάμβανε παρατηρήσεις, για μια περίοδο εννέα μηνών σε 2.196 ενήλικες που έλαβαν περίθαλψη για ύποπτη σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους ασθενείς σε αυτόν τον πληθυσμό κατά τη διάρκεια και μετά την παραμονή τους στο νοσοκομείο.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης συσχετίστηκαν με τον υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, στις 28 ημέρες και ένα έτος μετά τη νοσηλεία αντίστοιχα. Οι διαφορές στα ποσοστά επιβίωσης ήταν σαφείς. Στην ομάδα φυσιολογικού βάρους, το 26% ήταν νεκροί εντός ενός έτους. Τα αντίστοιχα ποσοστά στις ομάδες με υψηλότερο ΔΜΣ ήταν 9-17%.
Περιστασιακές έρευνες για περιορισμένες ομάδες ασθενών έχουν προηγουμένως δείξει παρόμοια αποτελέσματα. Τα νέα ευρήματα αποσαφηνίζουν και επιβεβαιώνουν το «παράδοξο επιβίωσης της παχυσαρκίας»: ότι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία παρέχουν προστασία έναντι των σοβαρών βακτηριακών λοιμώξεων.
Οι ερευνητές είπαν: «Στο πλαίσιο των περισσότερων άλλων ασθενειών, το υπερβάλλον βάρος και η παχυσαρκία είναι μειονεκτήματα. Αυτό ισχύει για διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και της νόσου COVID-19, όπου ένας υψηλότερος ΔΜΣ σχετίζεται με υψηλότερη θνησιμότητα. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το πώς το υπερβολικό βάρος μπορεί να ωφελήσει τον ασθενή με βακτηριακή λοίμωξη ή αν συνδέεται με λειτουργίες στο ανοσοποιητικό σύστημα. Το υπερβολικό βάρος επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μια κατηγορία ασθενών στην οποία θα μπορούσε να μελετηθεί είναι άτομα που υποβάλλονται σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση».
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερες μελέτες, σε επίπεδο πληθυσμού, για το πώς ο ΔΜΣ επηρεάζει τα αποτελέσματα της θεραπείας σε διάφορες μολυσματικές ασθένειες και ποιες συνδέσεις με τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να υπάρχουν.