Η μελέτη
Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η πρώτη ελάμβανε 150 mg ρεσβερατρόλης, ενώ η δεύτερη ένα χάπι χωρίς δραστική ουσία. Μετά από 4 εβδομάδες οι όροι αντεστράφησαν: η πρώτη ομάδα άρχισε να παίρνει το χωρίς δραστική ουσία σκεύασμα και η δεύτερη τη ρεσβερατρόλη.
Τα αποτελέσματα
Σύμφωνα με το άρθρο των ολλανδών επιστημόνων στην επιθεώρηση Cell Metabolism, η επίδραση της ρεσβερατρόλης στον μεταβολισμό των εθελοντών βρέθηκε να είναι αντίστοιχη με την επίδραση της άσκησης και της χαμηλής σε θερμίδες διατροφής. Παρατηρήθηκε, δηλαδή, μείωση των επιπέδων σακχάρου και τριγλυκεριδίων στο αίμα, αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπροσθέτως, διαπιστώθηκε αύξηση της παραγωγής της πρωτεΐνης SIRT1, η οποία βελτιώνει τη μεταβολική λειτουργία και προστατεύει τα κύτταρα υπό συνθήκες στρες.
Οι προσδοκίες
Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε πειραματόζωα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, έχουν αποδώσει στη ρεσβερατρόλη σχεδόν μαγικές ιδιότητες καθώς τη συσχέτισαν με αυξημένη αντοχή στο γήρας και τις συνέπειές του. Ωστόσο, κάποιες από τις μελέτες αυτές έχουν δεχθεί έντονη κριτική και η επαλήθευση της δράσης της ρεσβερατρόλης σε ανθρώπους αποτελεί ακόμη ένα μεγάλο ζητούμενο. Η μελέτη των ολλανδών επιστημόνων, αν και προς τη σωστή κατεύθυνση, εκτιμάται ως μικρή για να μπορέσει να τεκμηριώσει επαρκώς την επίδραση της ρεσβερατρόλης στον ανθρώπινο μεταβολισμό και είναι προφανές ότι απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες.
Πηγή:mednutrition.gr