Θάνος Ξυδόπουλος
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται με χειρότερη καρδιακή λειτουργία. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ESC Preventive Cardiology 2021, ένα διαδικτυακό επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.
Η μελέτη περιλάμβανε 19.408 άτομα που συμμετείχαν στη UK Biobank. Οι ερευνητές εξέτασαν συσχετίσεις της αυτοαναφερόμενης πρόσληψης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με απεικονίσεις της ανατομίας της καρδιάς.
Αναλύθηκαν τρεις τύποι καρδιακών μετρήσεων. Πρώτον, απεικονίσεις μέσω καρδιαγγειακού μαγνητικού συντονισμού (CMR) της καρδιακής λειτουργίας που χρησιμοποιούνται στην κλινική πρακτική, όπως ο όγκος των κοιλιώνκαι της λειτουργίας τους. Δεύτερον, λεπτομερείς πληροφορίες από καρδιακές εικόνες, όπως το σχήμα και η υφή (που δείχνει την υγεία του καρδιακού μυός). Τρίτον, η ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων (οι ελαστικές αρτηρίες είναι πιο υγιείς).
Η ανάλυση έλαβε υπόψη και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν, όπως ηλικία, φύλο, εκπαίδευση, κάπνισμα, αλκοόλ, άσκηση, αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη, διαβήτης και δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ).
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συσχετίστηκε με χειρότερα απεικονιστικά μέτρα για την καρδιά. Συγκεκριμένα, τα άτομα με υψηλότερη πρόσληψη κρέατος είχαν μικρότερες κοιλίες, κακή καρδιακή λειτουργία και δύσκαμπτες αρτηρίες -όλοι δείκτες χειρότερης καρδιαγγειακής υγείας.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις σχέσεις μεταξύ των μετρήσεων της καρδιακής απεικόνισης και της πρόσληψης λιπαρών ψαριών που στο παρελθόν είχαν συνδεθεί με καλύτερη υγεία της καρδιάς. Διαπίστωσαν ότι με την αυξημένη κατανάλωση λιπαρών ψαριών, η λειτουργία της καρδιάς βελτιώνεται και οι αρτηρίες είναι πιο ελαστικές.
Οι συσχετίσεις μεταξύ των απεικονιστικών μέτρων της καρδιάς και της πρόσληψης κρέατος εξηγούνται εν μέρει μόνο από την αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη, το διαβήτη και την παχυσαρκία. Η μελέτη δείχνει ότι αυτοί οι τέσσερις παράγοντες παίζουν ρόλο στις σχέσεις μεταξύ πρόσληψης κρέατος και καρδιακής υγείας, αλλά δεν είναι η πλήρης ιστορία.
Αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης και δεν μπορεί να αποδείξει την αιτιώδη συνάφεια. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, φαίνεται λογικό να περιοριστεί η πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος για λόγους υγείας της καρδιάς.