Ο Γιώργος Νταλέκος, Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας μαζί με τους συνεργάτες του, έχουν αναπτύξει μια σημαντική μεθοδολογία που φαίνεται ότι έχει γλιτώσει πολλούς ασθενείς με κορωνοϊό από την εισαγωγή τους στη ΜΕΘ σώζοντας τους την ζωή.
θεραπευτικός αλγόριθμος που χρησιμοποιεί η Κλινική εδώ και ένα έτος για την αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19 και είναι γνωστός πλέον και ως «Larissa COVID-19 treatment algorithm», έγινε και επισήμως δεκτός ως πλήρης δημοσίευση στο μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό περιοδικό της Παθολογίας που είναι και το επίσημο περιοδικό της European Federation of Internal Medicine (European Journal of Internal Medicine).
Μεγάλη μείωση θανάτων και διασωληνώσεων
Ο καθηγητής μίλησε στη εκπομπή «Έτσι κι Αλλιώς» και το Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας, αναλύοντας το πόσο βοήθησε η ανάπτυξη αυτής της μεθόδου θεραπείας. «Χρησιμοποιούμε σύγχρονες ανοσοπαρεμβάσεις όταν έχουμε αυτό το φλεγμονώδες σύνδρομο που κάνει και ο Covid-19.
Αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο του κορωνοϊού. Το προκαλεί οποιοσδήποτε «εισβολέας», αλλά με τον κορωνοϊό το βλέπεις πιο συχνά καθώς είναι ένας ιός που μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα. Έτσι έχεις ένα μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό ασθενών σε σχέση με τις άλλες ιώσεις. Από το 2000 κάνουμε τέτοιες ανοσοπαραμβάσεις και έχουμε μεγάλη εμπειρία στο κομμάτι της κλινικής ανοσολογίας. Ήταν αναμενόμενο αυτό που θα βλέπαμε. Το χρησιμοποιούμε από πέρυσι τον Μάρτιο εναντίον του κορωνοϊού.
Η τελευταία ανάλυση που είχαμε τον Δεκέμβριο έδειξε πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Θεωρούμε ότι βοηθήσαμε πάρα πολλούς συμπολίτες μας. Στην διαχείριση του κάθε περιστατικού συνέβαλε αυτή η μεθοδολογία σχεδόν εξ’ ολοκλήρου. Βοήθησε στην ανάρρωση των αρρώστων και στο πολύ χαμηλό ποσοστό των διασωληνώσεων και θανάτων. Αυτή την στιγμή την θεραπεία έχουν λάβει περίπου 500 ασθενείς. Καθώς δεν μπορούν να μπουν σε αυτόν το αλγόριθμο όλοι. Χρειαζόταν οι άρρωστοι να δώσουν για αυτό το πρόγραμμα θεραπείας συναίνεση, γιατί ήταν φάρμακα Off-label.
Αυτά τα φάρμακα κυκλοφορούσαν πολύ καιρό αλλά δεν είχαν ένδειξη για covid. Περίπου από τους 500 ασθενείς τους προγράμματος είχαμε μόλις 25 θανάτους. Από τα στοιχεία τα δικά μας σε σχέση με αντίστοιχής ηλικίας και φύλου ασθενείς, και έχοντας τις ίδιες συνοσηρότητες σε άλλα νοσοκομεία (όπως το βάρος και άλλους παράγοντες), η διαφορά στα ποσοστά διασωλήνωσης ήταν χαώδης.
Είχαμε 5 με 6 φορές μικρότερα ποσοστά διασωλήνωσης και 6 με 7 φορές λιγότερη θνητότητα. Πάντα σε σχέση με αυτούς που δεν έλαβαν τον αλγόριθμο, αλλά πήραν την στάνταρ θεραπεία», αναφέρει αναλύοντας τα επιστημονικά δεδομένα.
Στα χέρια του Τσιόδρα τα αποτελέσματα του αλγόριθμου
Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η άδεια που δόθηκε για να «τρέξει» το πρόγραμμα από τις διοικήσεις του ΠΓΝΛ και της 5ης ΥΠΕ. Ο αλγόριθμος σύμφωνα με τον καθηγητή στηρίζεται στην μέτρηση της φερριτίνης. Μάλιστα δεν απέκλεισε αυτή η θεραπεία να εφαρμοστεί και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, καθώς είναι ήδη στα χέρια του Σωτήρη Τσιόδρα. «Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία έναντι του sars covid 2. Μας παρακολουθούσαν εδώ στην Ελλάδα καθώς ξέρουν το έργο μας. Η επιτροπή και ο Σωτήρης Τσιόδρας που μιλώ μαζί του, έχει την δημοσίευση στα χέρια του. Ορισμένοι συνάδελφοι ήδη το ξέρουν και έχουμε στείλει την δημοσίευση για ενδεχόμενη χρήση. Αλλά χρειάζεται –επειδή μιλάμε για φάρμακα Off-label- πολιτική απόφαση των εκάστοτε διοικήσεων των νοσοκομείων», κατέληξε.
Πηγή: larissapress.gr