«Στόχος, πέρα από την ακριβέστερη διάγνωση και εξατομικευμένη θεραπεία, είναι η δυνατότητα παραμονής για όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα στο χώρο κατοικίας και όχι νοσηλείας. Με το πρόγραμμα αυτό θα μπορεί να δοθεί στον ασθενή μια εξατομικευμένη θεραπεία ανάλογα με τις ανάγκες του. Το πρόγραμμα αυτό θα συμβάλει στην έγκυρη διάγνωση διότι συνήθως δεν είναι αντικειμενικά τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβάλλεται ο ανοϊκός ασθενής στο ιατρείο, ενώ η δυνατότητα της παρακολούθησης που θα παρέχει το πρόγραμμα θα συμβάλλει στον εντοπισμό συμπτωμάτων που δεν εντοπίζονται με ένα τεστ και στην έγκυρη διάγνωση», δηλώνει ο ερευνητής του ΙΠΤΗΛ και συντονιστής του προγράμματος Dem@Care Ιωάννης Κομπατσιάρης.
Σε πρώτη φάση θα γίνουν δοκιμές με τη συμμετοχή ανοϊκών σε ελεγχόμενα εργαστήρια σε ένα περιβάλλον προσομοίωσης, ενώ στη συνέχεια θα συνεχιστεί η πειραματική εφαρμογή σε πραγματικά σπίτια ασθενών οι οποίο το επιθυμούν. Δοκιμές θα γίνουν στην Ιρλανδία, τη Σουηδία, τη Γαλλία και την Ελλάδα ενώ το έργο θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια και στη συνέχεια θα τεθεί σε εφαρμογή. Όταν το πρόγραμμα αυτό ολοκληρωθεί και τεθεί σε εφαρμογή ο ασθενής θα μένει στο σπίτι του, όπου θα έχουν τοποθετηθεί πολλαπλοί αισθητήρες που θα καταγράφουν τις καθημερινές του δραστηριότητες τα συναισθήματα, τις διαταραχές λόγου και ζωτικών λειτουργιών ενώ παράλληλα θα υπάρχουν και δικλείδες ασφαλείας για τη προστασία της ιδιωτικής ζωής.
«Η ραγδαία αύξηση των περιστατικών άνοιας σε συνδυασμό με τον διαρκώς αυξανόμενο μέσο όρο ηλικίας του πληθυσμού, την καθιστούν κεντρικό πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών. Οι επιπτώσεις της στην ποιότητα ζωής των πασχόντων και του περίγυρού τους είναι ιδιαίτερα σοβαρές, με ταυτόχρονες κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις στα συστήματα υγείας. Τα προβλήματα αυτά καθιστούν απαραίτητη την έρευνα σε νέους τομείς με στόχους όπως η ακρίβεια διάγνωσης και η βελτίωση της ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από άνοια» επισήμανε από τη πλευρά της η καθηγήτρια Νευρολογίας στο ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη.