Στο τελευταίο της βιβλίο, «Η ζωή που κλέβετε από εμάς» (μόλις εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Castelvecchi), η δημοσιογράφος και συγγραφέας Angela Camuso αφηγείται από την αρχή, τους δέκα μήνες της πανδημίας του κορωναϊού. Η ίδια, νικήτρια του Βραβείου «Piersanti Mattarella» , τον Νοέμβριο του 2015, αντιμετωπίζει το ζήτημα του Covid-19 ξεκινώντας από μια άνευ προηγουμένου προοπτική αλλά και με το θάρρος και την εξειδίκευση ενός υψηλού επιπέδου ρεπόρτερ.
Συνεργάτης των δικτύων Mediaset, πρόσφατα δημιούργησε ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ για συγκεκριμένη εκπομπή την οποία παρουσιάζει ο Mario Giordano δίνοντας φωνή στην προσπάθεια εκατοντάδων Ιταλών γιατρών, διάσπαρτων στο ολόκληρη την επικράτεια. Με μαρτυρίες πρώην ασθενών Covid-19 και πολλών γιατρών που πραγματοποιούσαν επισκέψεις σε ασθενείς στο σπίτι δίνοντάς τους τις κατάλληλες θεραπείες,
«Το βιβλίο μου είναι μια πολιτική-φιλοσοφική αντανάκλαση, καθώς και μια κοινωνική ανάλυση του τι συνέβη από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα που υιοθετήθηκαν, μέτρα με τα οποία παρέκλιναν από τις αρχές του Συντάγματός μας λόγω επείγουσας κατάστασης για την υγεία», λέει.
Η έρευνα της επικεντρώνεται ακριβώς στην τραγική ενός νοσοκομείου επειδή οι άρρωστοι στερήθηκαν την φροντίδα των ιατρών στο σπίτι. Τον περασμένο Απρίλιο, πολλοί γιατροί ενημέρωσαν τον Υπουργό Υγείας, Roberto Speranza, σχετικά με την πρακτική που υιοθέτησαν για να θεραπεύουν ασθενείς στο σπίτι, χωρίς ωστόσο να λάβουν απάντηση. Η θεραπεία του Covid-19 με παρακεταμόλη και αναμονή στο σπίτι όπως ανέφεραν οι ειδικοί μιλώντας στο ρεπορτάζ είναι τρέλα.
Η Camuso συνεχίζει: «Ολόκληρη η διαχείριση της πανδημίας έγινε με την καταπολέμηση του κινδύνου μετάδοσης και τη διάδοση του φόβου ότι ήταν η κινητήρια δύναμη για περαιτέρω περιορισμούς».
Η επίθεση της δημοσιογράφου είναι πολύ σκληρή: «Η πολιτική εξουσία μας είπε ότι το να περιορίσουμε τις προσωπικές μας ελευθερίες ήταν λειτουργικό για τη διαφύλαξη της υγείας όλων, ενάντια σε μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα».
Η ανάλυση της δημοσιογράφου επισημαίνει τα ελαττώματα και τις ευθύνες ενός συστήματος που, προφανώς, δεν λειτούργησε. «Τον Μάρτιο, στη Λομβαρδία, σε επίσημα έγγραφα, οι γιατροί επισκέπτονταν μόνο ασθενείς με συμπτώματα που δεν οφείλονταν στο Covid-19 . Αυτή η ενέργεια είχε ως κίνητρο την πρόληψη λοιμώξεων μεταξύ του προσωπικού υγείας. Ωστόσο, κανείς δεν έθεσε το ερώτημα πόσο απαραίτητο ήταν να επισκέπτονται τους άρρωστους με Covid-19 στο σπίτι, για να τοn σταματήσουν.
Και το πρόβλημα παρέμεινε ίδιο ακόμα και στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. Στο βιβλίο της Camuso και στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ οι γιατροί ανέφεραν πως εάν αντιμετωπιστούν στο σπίτι τα πρώτα συμπτώματα με τα κατάλληλα φάρμακα, η Covid-19 είναι διαχειρίσιμη , σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις , στο σπίτι.
Επίσης οι γιατροί τόνισαν ότι, εάν είχαν εφαρμοστεί τα σωστά πρωτόκολλα θεραπείας , δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί.