Έρευνα: Μεγάλη η μεταλλακτικότητα του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα

Μεγάλη μεταλλακτικότητα παρουσιάζει το γονιδίωμα του ιού SARS-CoV-2 στη Βόρεια Ελλάδα από το πρώτο στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, δηλαδή από την άνοιξη του 2020 σε σχέση με τον Οκτώβριο του ίδιου έτους έως σήμερα.

Αυτό προκύπτει από την ανάλυση του γονιδιώματος του ιού σε δείγματα από τη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγει το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ σε συνεργασία με το εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Η ανάλυση αποκάλυψε μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ των επικρατέστερων στελεχών από τα δύο κύματα. Όπως ανέφερε στη Voria.gr η βιολόγος, ερευνήτρια Β’ του Ινστιτούτου, Αναστασία Χατζηδημητρίου, «όλοι οι κορωνοϊοί έχουν την τάση να μεταλλάσσονται, όχι μόνο ο SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19», ωστόσο «η έρευνα αποδεικνύει την εύκολη μεταλλακτικότητα του ιού καθώς και τη σημαντική διαφοροποίηση στα στελέχη μεταξύ των δύο κυμάτων της πανδημίας».

Το Ινστιτούτο ανέλυσε περίπου 450 δείγματα στελεχών, εκ των οποίων τα 80 εστάλησαν από το εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ και προέρχονται από το πρώτο κύμα, ενώ τα υπόλοιπα 370 προέρχονται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με την κ. Χατζηδημητρίου, είδαν μεγάλες διαφορές στα επικρατέστερα στελέχη στη Βόρεια Ελλάδα και αναζητούν εάν είναι πιο μολυσματικά ή πιο μεταδοτικά.

Μέχρι στιγμής, ανέφερε η ερευνήτρια, δεν έχουν βρεθεί στα εν λόγω δείγματα μεταλλάξεις που προέρχονται από τη Βρετανία, τη Νότια Αφρική ή τη Βραζιλία.

«Καθημερινά αυξάνονται τα δείγματα που αναλύουμε και άμεσα θα έχουμε νέα αποτελέσματα» τόνισε η κ. Χατζηδημητρίου και πρόσθεσε: «είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Ανάπτυξης, όπου υπάγεται το Ινστιτούτο».

Η συστηματική ανάλυση του γονιδιώματος του ιού ξεκίνησε απο τον Οκτώβριο και διεξάγεται στο πλαίσιο της δράσης για τον ιό SARS-CoV-2 που υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, και η οποία αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στη γονιδιωματική επιτήρηση στη χώρα.

Πηγή: Voria.gr 

 

Διαβάστε ακόμη...