Ζήσης Ψάλλας
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η πιο κοινή μορφή διαβήτη παγκοσμίως και η διατροφή αναγνωρίζεται ως ουσιαστικό μέρος της θεραπείας. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο το ποια διατροφή να επιλέξει ένας ασθενής καθώς οι μελέτες έχουν αναφέρει μικτά αποτελέσματα.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό το κενό, μια ομάδα ερευνητών ξεκίνησε να εκτιμήσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια για τις δίαιτες με χαμηλή και πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες για άτομα με διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με τις δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Τα ευρήματά τους βασίστηκαν σε ανάλυση δημοσιευμένων και μη δημοσιευμένων δεδομένων από 23 τυχαιοποιημένες δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 1.357 άτομα.
Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ορίστηκαν αυτές που παρείχαν λιγότερο από το 26% των ημερήσιων θερμίδες από υδατάνθρακες ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για αυτές των πολύ λίγους υδατάνθρακες ήταν κάτω από το 10%.
Τα αποτελέσματα αναφέρθηκαν στους έξι και 12 μήνες και περιελάμβαναν την ύφεση του διαβήτη (μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με ή χωρίς τη χρήση φαρμάκων), την απώλεια βάρους, τις παρενέργειες και την ποιότητα ζωής. Παρόλο που οι δοκιμές σχεδιάστηκαν διαφορετικά, οι ερευνητές μπόρεσαν να κάνουν την ανάλυσή τους.
Διαπίστωσαν ότι οι διαβητικοί που ακολούθησαν μια δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες είχαν υψηλότερα ποσοστά ύφεσης του διαβήτη σε έξι μήνες, χωρίς ανεπιθύμητα συμβάντα.
Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά τα οφέλη μειώθηκαν στους 12 μήνες, ένα εύρημα συνεπές με προηγούμενες κριτικές και ορισμένα στοιχεία έδειξαν επιδείνωση της ποιότητας ζωής και των επιπέδων χοληστερόλης στους 12 μήνες.
Η μελέτη χρησιμοποίησε ισχυρές μεθόδους για να αυξήσει την ακρίβεια και τη συνολική βεβαιότητα των εκτιμήσεων του αποτελέσματος. Αλλά οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ορισμένους περιορισμούς, όπως η συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με το τί συνιστά ύφεση διαβήτη και αβεβαιότητα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων.
Ως εκ τούτου, προτείνουν οι κλινικοί γιατροί να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας βραχυπρόθεσμης δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, παρακολουθώντας ενεργά και προσαρμόζοντας τη φαρμακευτική αγωγή ανάλογα με τις ανάγκες.
Επίσης είπαν ότι απαιτούνται μακροχρόνιες, καλά σχεδιασμένες, ελεγχόμενες τυχαιοποιημένες δοκιμές για τον προσδιορισμό των επιδράσεων μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων στην παρατεταμένη απώλεια βάρους και ύφεση του διαβήτη, καθώς και την καρδιαγγειακή θνησιμότητα και νοσηρότητα.