Κομφούζιο με τα εμβόλια

 

Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

«Εκείνοι που νόσησαν από Covid-19 δεν θα πρέπει να εμβολιαστούν, επειδή έχουν αναπτύξει φυσικά αντισώματα. Επιβάλλεται όμως να ελέγξουν το επίπεδο αυτών των αντισωμάτων. Και όταν αυτό το επίπεδο μειωθεί, τότε θα πρέπει να επανεξεταστεί η δυνατότητα να εμβολιαστούν» ανέφερε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της RAI o επιστημονικός διευθυντής του Ιταλικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων, που βρίσκεται στη Ρώμη, και μέλος της επιτροπής για τον νέο κορωνοϊό, Τζουζέπε Ιπόλιτο. Oι δηλώσεις αυτές δεν έμειναν βέβαια αναπάντητες από άλλους Ιταλούς επιστήμονες οι οποίοι έσπευσαν να δηλώσουν ακριβώς το αντίθετο, ενώ κάποιοι δεν έδωσαν ξεκάθαρες απαντήσεις.

Τζουζέπε ΙπόλιτοΚατά τη διάρκεια της συνέντευξής του σε εκπομπή του κρατικού ραδιοφώνου της γειτονικής χώρας, ο γνωστός καθηγητής Λοιμωδών Νοσημάτων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην ανοσία των εμβολίων, ενώ επισήμανε πως στην παρούσα φάση δεν αποτελεί προτεραιότητα ο εμβολιασμός των εγκύων και των νέων.

Σχετικά με την ανοσία και τους διάφορους τύπους εμβολίων

Ο Ιταλός λοιμωξιολόγος τονίζει: «Εκείνοι που δεν ανταποκρίνονται σε ένα εμβόλιο μπορεί να κάνουν άλλο. Δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει η ανοσία, αλλά είναι πιθανό οι άνθρωποι να μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα διαφορετικό εμβόλιο. Δεν είναι η πρώτη φορά που μπορεί να συμβεί αυτό. Έχουμε ήδη εμπειρία με περιπτώσεις άλλων εμβολίων στις οποίες άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν είτε διπλασίασαν τη δόση είτε χρησιμοποίησαν άλλη φόρμουλα. Πιστεύω πάντως ότι όλοι θα πρέπει να κάνουν τη διπλή δόση, σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουμε έως τώρα. Και για όσους δεν ανταποκρίνονται σίγουρα θα υπάρχει η δυνατότητα για έναν άλλο τύπο εμβολίου» και προσθέτει:

«Μέχρι το καλοκαίρι είναι σίγουρο πως θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες. Σύμφωνα πάντως με τα τρέχοντα κριτήρια, δεν έχει ακόμη καθοριστεί προτίμηση για ένα συγκεκριμένο εμβόλιο. Ωστόσο αυτό που θα επηρεάσει τη μελλοντική επιλογή είναι ένας παράγοντας που υπερβαίνει την αποτελεσματικότητα του ίδιου του εμβολίου. Είμαστε ήδη τυχεροί που έχουμε ένα εμβόλιο το οποίο έχει δείξει, όχι σε τεράστιους αριθμούς, αλλά σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, ότι είναι σε θέση να περιορίσει την ασθένεια. Όταν θα γνωρίζουμε το πώς ελέγχεται η ασθένεια, το πώς ανταποκρίνονται και ποια θα είναι η ανοσία  των ατόμων, τότε ίσως μπορούμε να αρχίσουμε να λέμε ότι ένα συγκεκριμένο εμβόλιο είναι καλύτερο για αυτή την κατηγορία. Τώρα είναι ακόμη πολύ νωρίς».

 «Δεν έχουν πραγματοποιηθεί ad hoc μελέτες σε εγκύους»

Ο Τζουζέπε Ιπόλιτο απαντά και σε ερώτηση σχετικά με τον εμβολιασμό των εγκύων αλλά και γενικότερα των νέων.

Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νόσων της Ιταλίας, "Lazzaro Spallanzani"Συγκεκριμένα λέει: «Δεν έχουν διενεργηθεί ad hoc μελέτες σε εγκύους, αλλά νομίζω ότι οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν εμπίπτουν σε κριτήριο προτεραιότητας για να εμβολιαστούν. Και οι νέοι πρέπει επίσης να αποκλειστούν από την προτεραιότητα. Η ιδέα βέβαια του να εμβολιαστούν ως κύριοι μεταδότες του ιού θα είχε νόημα υπό αυστηρά επιστημονική άποψη. Μόνο αν ήμασταν “στην εποχή της ειρήνης” θα ήταν ένας χρήσιμος τρόπος για τη μείωση της κυκλοφορίας του ιού. Όμως βρισκόμαστε σε περίοδο πολέμου και είναι καλύτερα να αποφεύγουμε τον θάνατο στις σοβαρές περιπτώσεις».

 

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα τρίτο κύμα κορωνοϊού»

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το τρίτο κύμα, ειδικά αν πράξουμε όπως το καλοκαίρι» αναφέρει ο Τζουζέπε Ιπόλιτο, ενώ σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί για τα Χριστούγεννα προειδοποιεί: «Η προσοχή δεν είναι ποτέ πάρα πολλή. Ονομάζεται "αρχή της προφύλαξης" και είναι μέρος αυτών των πραγμάτων για τα οποία χρειάζεται λογική».

«Οι ασθενείς που πέρασαν Covid-19 έχουν χαμηλή προτεραιότητα» 

«Προς το παρόν, είναι σκόπιμο όσοι είχαν την ασθένεια να μην εμβολιαστούν. Σε κάθε περίπτωση, αυτοί οι ασθενείς έχουν χαμηλή προτεραιότητα: είναι λογικό να υποθέσουμε ότι προστατεύονται από την εκ νέου μόλυνση ή, τουλάχιστον, από τις επιπλοκές της λοίμωξης» δήλωσε στην Corriere della Sera o Τζουζέπε Νοτσεντίνι, ανοσοφαρμακολόγος του Πανεπιστημίου της Περούτζια, μέλος της Ιταλικής Ένωσης Φαρμακοποιών, κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του διευθυντή του ιταλικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων, προσθέτοντας πως δεν θα ήταν βέβαια πρακτικό να μετράμε κάθε τρεις μήνες με ειδικές εξετάσεις τα αντισώματα.

«Τα αντισώματα που μετράμε με συγκεκριμένες εξετάσεις στο αίμα μπορούν να μειωθούν μετά από μερικούς μήνες. Αυτό θα σήμαινε αυτοπαρακολούθηση περίπου κάθε τρεις μήνες και εν συνεχεία λήψη απόφασης για τη διενέργεια ή όχι του εμβολίου για τον Covid -19. Πρόκειται για μια μη πρακτική οδό».

Και όλοι όσοι δεν γνωρίζουν πραγματικά Τζιουζέπε Νοτσεντίνιαν είχαν τον κορωνοϊό;

Την απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα δίνει εκ νέου στην Corriere Della Sera o  Σέρτζιο Αμπρινιάνι, καθηγητής Παθολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Μοριακής Γενετικής «Romeo ed Enrica Invernizzi».

Σέρτζιο ΑμπρινιάνιΔιευκρινίζει πάνω σε αυτό: «Υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων: αυτοί που είχαν Covid και το γνωρίζουν και εκείνοι που είχαν Covid αλλά δεν το γνωρίζουν επειδή ήταν ασυμπτωματικοί. Περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που πέρασαν τον Covid δεν γνωρίζουν ότι τον είχαν. Δεδομένου ότι δεν θα μετράμε τα αντισώματα σε όλους όσους εμβολιάζουμε, είναι προφανές ότι θα εμβολιάσουμε ένα μέρος του πληθυσμού που έχει ήδη μολυνθεί. Δεν υπάρχουν ανοσολογικές ενδείξεις προς το παρόν ότι όσοι πέρασαν τη φυσική λοίμωξη δεν πρέπει να εμβολιαστούν, πράγματι όμως θα μπορούσε να είναι μια ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης. Τα περισσότερα εμβόλια έχουν πολλαπλές δόσεις. Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τη φυσική λοίμωξη ως την πρώτη δόση και επομένως, όταν ξέρουμε ότι ένα άτομο έχει περάσει τον ιό, τότε να κάνει μόνο μία δόση ακόμα σαν να ήταν η δεύτερη δόση».

Όσοι ήταν άρρωστοι μπορούν να ζητήσουν να εμβολιαστούν για να είναι σίγουροι;

Ο καθηγητής απαντά: «Εγώ θα τους εμβολίαζα. Σίγουρα δεν θα έχουν προτεραιότητα, όσον αφορά στην επιλογή, αλλά από ανοσολογικής απόψεως δεν υπάρχει πρόβλημα. Επίσης, επειδή δεν γνωρίζουμε πόσο διαρκεί η φυσική ανοσία, μου φαίνεται πιο περίπλοκο να γίνεται η μέτρηση των αντισωμάτων σε εκείνους που έχουν μολυνθεί από το να εμβολιαστούν».

Ματέο ΜπαζέτιΤην ίδια ώρα, ο καθηγητής Ματέο Μπαζέτι, λοιμωξιολόγος στο νοσοκομείο της Γένοβα μιλώντας στο Τgcom24 ανέφερε πως «θα χρειαστεί να εμβολιαστούν και αυτοί που νόσησαν από Covid-19». Στον Μπαζέτι ζητήθηκε να σχολιάσει κι αυτός τις δηλώσεις του διευθυντή του Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων. Όπως είπε: «Θα πρέπει να το κάνουν κι αυτοί οι οποίοι έχουν αντισώματα διότι δεν μπορούμε ναγνωρίζουμε για πόσο χρονικό διάστημα θα κρατήσουν».

 

Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε ακόμη...