Θάνος Ξυδόπουλος
Σε μια πρόσφατη ερευνητική επιστολή που δημοσιεύθηκε στο bioRxiv, ως προδημοσίευση, επιστήμονες από την Ιαπωνία ανακάλυψαν ότι μια μετάλλαξη της πρωτεΐνικής ακίδας του ιού SARS-CoV-2 που προέρχεται από εκτρεφόμενα βιζόν μπορεί επίσης να βρεθεί σε ανθρώπους με νόσο COVID-19 και να διαφεύγει την ανίχνευση από το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Γνωρίζουμε πλέον ότι τα βιζόν και τα κουνάβια μπορούν εύκολα να μολυνθούν από τον ιό SARS-CoV-2 και ότι η διατήρηση των βιζόν σε περιβάλλον εκτροφής υψηλής πυκνότητας μπορεί να προκαλέσει πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού.
Κάτι τέτοιο μπορεί να "επιλέξει" μεταλλαγμένους ιούς με την τάση να θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα πιθανών φαρμάκων και υποψήφιων εμβολίων έναντι της νόσου COVID-19. Η φυσική "προσαρμογή" στον ιό SARS-CoV-2 μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της ενίσχυσης του κορωνοϊού σε εκτρεφόμενα βιζόν. Επιπλέον, η μόλυνση με ένα στέλεχος του SARS-CoV-2 από εκτρεφόμενα βιζόν -με τη μετάλλαξη που είναι γνωστή ως Y453F- μπορεί να εξαπλωθεί ευρέως στους ανθρώπους.
Αυτό το στέλεχος φιλοξενεί μια μετάλλαξη αμινοξέων Y453F στην αλληλουχία που κωδικοποιεί την πρωτεϊνική ακίδα και έχει βρεθεί σε περίπου 300 αλληλουχίες σε ανθρώπους στην Ευρώπη, αλλά και σε βιζόν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Takuma Hayashi από τον Εθνικό Νοσοκομειακό Οργανισμό Ιατρικό Κέντρο του Κιότο και την Ιαπωνική Υπηρεσία Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τόκιο, αποφάσισε να διερευνήσει τα ιολογικά χαρακτηριστικά της μετάλλαξης.
Η ουσία της μελέτης ήταν ότι η μετάλλαξη Y453F είχε ως συνέπεια τα έξι μονοκλωνικά αντισώματα που δοκιμάστηκαν να είναι σαφώς αδύναμα σε σύγκριση με τα συμβατικά στελέχη του SARS-CoV-2. Αυτό υποδηλώνει ότι η μετάλλαξη μπορεί να χρησιμεύει για να αποφεύγεται ο εντοπισμός του ιού από τα εξουδετερωτικά αντισώματα.
Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα δεδομένα για όλα τις μεταλλάξεις του ιού SARS-CoV-2 μέχρι στιγμής δεν έχουν δημοσιευτεί.