Ζήσης Ψάλλας
Καθώς τα φάρμακα καταπολεμούν τα βακτήρια και τους ιούς, αυτοί οι μικροοργανισμοί συνεχίζουν να υφίστανται μεταλλάξεις και να αναπτύσσουν νέα χαρακτηριστικά. Μάλιστα, τα εμβόλια, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες εξελικτικές αλλαγές.
Υπάρχει πάντα η πιθανότητα, αν και μικρή, ο κορωνοϊός να αναπτύξει αντίσταση σε ένα εμβόλιο, αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «απόδραση του ιού». Και ζητούν την παρακολούθηση των επιδράσεων των εμβολίων και της ιογενούς απόκρισης.
Ένα αποτελεσματικό εμβόλιο είναι ύψιστης σημασίας αλλά το θέμα είναι να παραμείνει αποτελεσματικό. Οι κατασκευαστές εμβολίων θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα των ρινικών επιχρισμάτων που λαμβάνονται από εθελοντές κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών για να αναζητήσουν γενετικές αλλαγές στον ιό
. Τα αποτελέσματα των δοκιμών δεν χρειάζεται να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν τη διάθεση των εμβολίων, αλλά εάν οι εμβολιασμένοι παρουσιάσουν αλλαγές στον ιό σε σχέση με αυτούς που έλαβαν το εικονικό φάρμακο, αυτό θα σήμαινε πιθανή αντίσταση του ιού.
Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι ο κορωνοϊός δεν θα γίνει ανθεκτικός στα εμβόλια. Οι λόγοι έχουν να κάνουν με τις βασικές αρχές της εξέλιξης και της ανοσίας. Οι δύο βασικές διαφορές είναι ότι τα εμβόλια γενικά δρουν νωρίτερα από τα φάρμακα και ότι η φυσική ανοσοαπόκριση που προωθούν είναι συνήθως πιο ποικίλη, με περισσότερες γραμμές επίθεσης. Ένα φάρμακο μπορεί να στοχεύει κάτι πολύ συγκεκριμένο, μερικές φορές επιτίθεται σε μία μεταβολική οδό ή βιοχημική διαδικασία.
Επίσης, με τα φάρμακα, ένα παθογόνο έχει ήδη αναπαραχθεί στο σώμα του ασθενούς και εάν μια παραλλαγή είναι καλύτερη για την επιβίωση θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και ίσως να μεταδοθεί σε άλλο άτομο. Τα εμβόλια ενεργούν προτού αρχίσει να πολλαπλασιάζεται ο ιός και προλαμβάνουν τις αλλαγές μέσα στο σώμα του ασθενούς. Έτσι, δεν προκύπτουν νέες παραλλαγές για να αναπτυχθούν.
Το εμβόλιο παρέχει μια προεπισκόπηση του ιού και στη συνέχεια το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί μια ευρεία επίθεση. Για παράδειγμα, μετά από έναν εμβόλιο τετάνου, το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου μπορεί να παράγει 100 διαφορετικά αντισώματα.