… Σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές ατόμων που διατηρούν μακριές λίστες φίλων σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως π.χ. το Facebook, εμφανίζονται μεγαλύτερες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του University College του Λονδίνου (UCL), διαπιστώθηκε άμεση σχέση μεταξύ του αριθμού των «φίλων» που μπορεί να διατηρεί κάποιος στο ηλεκτρονικό του προφίλ και του μεγέθους τεσσάρων περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, τις συναισθηματικές αντιδράσεις και τις κοινωνικές διαδράσεις.
Παρόλα αυτά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν γνωρίζουν κατά πόσον ο αριθμός των φίλων επιδρά πραγματικά στο μέγεθος των συγκεκριμένων περιοχών, ή εάν τα άτομα που εμφανίζουν τις συγκεκριμένες διαφορές είναι απλώς πιο ικανοί στο να συνάπτουν φιλίες.
Με τη βοήθεια της μεθόδου της μαγνητικής τομογραφίας οι ειδικοί μελέτησαν τον εγκέφαλο 125 φοιτητών που διατηρούσαν προφίλ στο Facebook και ανακάλυψαν ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ του αριθμού των ηλεκτρονικών «φίλων» των χρηστών και της ποσότητας της φαιάς ουσίας στην αμυγδαλή, στην δεξιά άνω κροταφική αύλακα, στην αριστερή μέση κροταφική έλικα και στον δεξιό ενδορινικό φλοιό.
Το πάχος της φαιάς ουσίας στην αμυγδαλή που είναι ο εγκεφαλικός ιστός στον οποίο συμβαίνουν οι νοητικές διεργασίες, φάνηκε να σχετίζεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, με τον αριθμό των πραγματικών φίλων που διατηρούσαν οι συμμετέχοντες στον κοινωνικό τους κύκλο. Ωστόσο το μέγεθος των υπόλοιπων τριών περιοχών φάνηκε να συνδέεται με τον αριθμό των διαδικτυακών επαφών.
Ο ερευνητής Τζέρεντ Ρις από το UCL που ήταν και επικεφαλής της έρευνας ισχυρίζεται ότι «τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα ασκούν τεράστια επιρροή στους χρήστες τους, ωστόσο για την ώρα κατανοούμε πολύ λίγα ως προς την επίδραση που προκαλούν στον εγκέφαλό μας. Όλο αυτό έχει οδηγήσει στη θεωρία ότι το διαδίκτυο είναι κακό για εμάς» καταλήγει ο ειδικός.
Σε ό,τι αφορά τη σχέση ανάμεσα στο πόσους φίλους διατηρούμε στο Facebook και στον αριθμό αυτών που έχουμε στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η συγκεκριμένη έρευνα μας βοηθάει να κατανοήσουμε ότι υπάρχει κάποιας μορφής αλληλεξάρτηση αυτό όμως δεν είναι απόλυτο.
Κι αυτό γιατί ο αριθμός των διαδικτυακών μας φίλων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσες ώρες αφιερώνουμε στο διαδίκτυο, την ηλικία μας, καθώς και το τι κινητό έχουμε.