Τρώγοντας μια σοκολάτα των 100γρ., μαύρη, γάλακτος ή λευκή, προσλαμβάνουμε περίπου 550 θερμίδες, που καλύπτουν το 1/3 – 1/4 της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης ενός μέσου ανθρώπου. Όντως, η κατανάλωση, μεγάλων ποσοτήτων σοκολάτας μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, όταν η κατανάλωση γίνεται με μέτρο, η σοκολάτα μπορεί να ενταχθεί στο διατροφικό μας πρόγραμμα. Βλέποντας το και με αριθμούς, ένα σοκολατάκι ζυγίζει 10-20γρ. και μας προσδίδει 55 – 110 θερμίδες, που αντιστοιχούν στο 1/20 περίπου της συνιστώμενης ημερήσιας θερμιδικής μας πρόσληψης. Επομένως, μπορούμε να απολαύσουμε την γλυκιά «αμαρτία» δίνοντας προσοχή στην μερίδα, γιατί το μέγεθος… μετράει.
Μια μέτρια κατανάλωση σοκολάτας καλύπτει την ανάγκη μας για την γλυκιά γεύση, αλλά ταυτόχρονα είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό. Το κακάο που περιέχει η σοκολάτα αποτελεί πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και συγκεκριμένα φλαβονοειδών, που προστατεύουν τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε μελέτη σύγκρισης των αντιοξειδωτικών ουσιών της μαύρης σοκολάτας, της γάλακτος και της λευκής σοκολάτας φάνηκε ότι η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή – αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ ακολουθεί η σοκολάτα γάλακτος και μετά η λευκή. Οι πρωτεΐνες γάλακτος πιθανόν παρεμποδίζουν την απορρόφηση των φλαβονοειδών, γεγονός που ενισχύει την αντιοξειδωτική δράση της μαύρης σοκολάτας.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το κακάο, μπορούν να προστατεύσουν τα νεύρα από τον τραυματισμό και τη φλεγμονή, προστατεύουν το δέρμα από οξειδωτικές βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας, προλαμβάνουν την οξείδωση του κυττάρου και μακροπρόθεσμα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Ευεργετικές επιδράσεις έχουν παρατηρηθεί και στην αίσθηση πληρότητας και κορεσμού, στη γνωσιακή λειτουργία και στην ψυχική διάθεση.
Δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας, υποδεικνύουν ότι η μέτρια κατανάλωση σοκολάτας, ιδίως μαύρης, μπορεί να έχει προστατευτική δράση στην ανάπτυξη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες της μαύρης σοκολάτας περιορίζουν την οξείδωση της LDL «κακής» χοληστερόλης, αυξάνουν τα επίπεδα της HDL «καλής» χοληστερόλης και συμβάλλουν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Επιπλέον, παρόλο που η σοκολάτα είναι πλούσια σε λιπαρά, έχει φανεί ότι τα λιπαρά της μαύρης σοκολάτας δεν επηρεάζουν τα επίπεδα της χοληστερίνης (σε αντίθεση με τα λιπαρά της γάλακτος και της λευκής σοκολάτας) αποδεικνύοντας και πάλι την θρεπτική αξία της μαύρης σοκολάτας.
Επιπλέον, η αντιοξειδωτική δράση του κακάο μπορεί να επηρεάσει άμεσα την αντίσταση στην ινσουλίνη, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη. Η θετική επίδραση των φλαβονοειδών της σοκολάτας έχει φανεί και στην αρτηριακή πίεση. Σε μια μελέτη όπου χορηγήθηκαν 6,3 γρ. μαύρης σοκολάτας ημερησίως, για 18 εβδομάδες, προσδίδοντας μόλις 30 θερμίδες επιπλέον στο ημερήσιο διατροφικό πρόγραμμα, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της συστολικής και διαστολικής πίεσης.
Το κακάο προσδίδει επιπλέον ευεργετικές ιδιότητες στην σοκολάτα καθώς, εκτός από αντιοξειδωτικές ουσίες, περιέχει ανόργανα συστατικά και βιταμίνες, όπως το μαγνήσιο, το ασβέστιο, ο σίδηρος, η βιταμίνη Α και η βιταμίνη Ε. Η σοκολάτα, με τα συστατικά αυτά μπορεί να συμβάλει σε λειτουργίες του μεταβολισμού των οστών, στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, στη μεταφορά του οξυγόνου, καθώς και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Φαίνεται λοιπόν ότι το σοκολατάκι, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μαύρη σοκολάτα, μπορεί να ικανοποιήσει την επιθυμία μας για γλυκό και ταυτόχρονα να βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, χωρίς να προσδίδει μεγάλη ποσότητα λίπους, ζάχαρης και θερμίδων στο ημερήσιο διατροφικό πρόγραμμα.
Προσοχή λοιπόν στη μερίδα, γιατί το μέγεθος… μετράει!
Πηγή: www.mednutrition.eu