H Eλληνική Φαρμακοβιομηχανία ELPEN έλαβε τιμητική διάκριση από την εταιρεία New Times Publishing για τη σταθερή αύξηση που πέτυχε στο προσωπικό της κατά της διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Μια πορεία που συνεχίζει μέχρι και σήμερα, αφού σχεδιάζει τη δημιουργία 250 νέων θέσεων εργασίας στο πλαίσιο των δύο επενδύσεων που προγραμματίζει για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Η απονομή της σχετικής βράβευσης έγινε στο πλαίσιο της εκδήλωσης επιχειρηματική αριστείας «Diamonds of The Greek Economy 2020», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσία επιχειρηματιών, στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων και εκπροσώπων της Πολιτείας και θεσμικών συλλογικών φορέων.
Με 55 χρόνια δυναμικής παρουσίας στο χώρο της παραγωγής επώνυμων Ελληνικών Φαρμάκων, η ELPEN αριθμεί σήμερα περισσότερους από 850 εργαζόμενους. Κατά τη διάρκεια της υπερδεκαετούς οικονομικής κρίσης και παρά τις δυσμενείς συνθήκες της αγοράς εργασίας και τις πρακτικές που επικράτησαν όχι μόνο διατήρησε όλες τις θέσεις εργασίας της, αλλά προχώρησε και σε σημαντικό αριθμό προσλήψεων.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι την τελευταία πενταετία αύξησε το προσωπικό της σε ποσοστό 30%. Στο πλαίσιο αυτό, δημιούργησε ένα σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας για επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης στους τομείς της Έρευνας και Ανάπτυξης, συμβάλλοντας έμπρακτα στον περιορισμό της δραματικής φυγής ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό (brain drain).
Το αμέσως επόμενο διάστημα η ELPEN δρομολογεί την υλοποίηση των 2 νέων επενδύσεων ύψους 50 εκ ευρώ. Το γεγονός αυτό αναμένεται να δημιουργήσει 250 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας μια ακόμα τονωτική ένεση για την εγχώρια απασχόληση και την παραμονή των «ελληνικών μυαλών» στη χώρα μας.
Εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα, η ELPEN εστιάζει σταθερά στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για την εθνική μας οικονομία, συμβάλλοντας ενεργά στην ενίσχυση της απασχόλησης, την εδραίωση αναπτυξιακών ρυθμών και την απεξάρτηση της Ελλάδας από τις εξαγωγές. Η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού απέδειξε άλλωστε με τον πιο σαφή τρόπο την ουσιαστική συμβολή της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας στη διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων στη χώρα μας.
Την τιμητική διάκριση παρέλαβε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.Κωστή Χατζηδάκη ο κ.Θεόδωρος Τρύφων, Αντιπρόεδρος Δ.Σ της ELPEN και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ), ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε, πως «Η συγκεκριμένη τιμητική διάκριση ανήκει αναμφίβολα στο προσωπικό της ELPEN, αποτελώντας το επιστέγασμα στις προσπάθειες των 850 και πλέον εργαζομένων του ομίλου μας. Η επόμενη μέρα για την εταιρεία μας εστιάζει στην ενίσχυση της παραγωγικής μας δομής, με στόχο τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας και θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας και τη διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων με εγχώρια παραγόμενα προϊόντα. Για την επόμενη δεκαετία η ELPEN προσανατολίζεται σε δύο κατευθύνσεις. Η μια εστιάζει σε διεθνώς ανταγωνιστικά εξαγώγιμα προϊόντα, που χαρακτηρίζονται από το στοιχείο της καινοτομίας. Η άλλη αφορά στο κομμάτι της έρευνας, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης.
Παράλληλα με τις 3 παραγωγικές μονάδες που ήδη διαθέτουμε στο Πικέρμι Αττικής, το αμέσως επόμενο διάστημα η εταιρεία μας δρομολογεί την υλοποίηση 2 σημαντικών επενδύσεων ύψους 50 εκ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία της νέας παραγωγικής μας μονάδας στην Κερατέα, η οποία θα εξυπηρετεί κυρίως εξαγωγικού χαρακτήρα ανάγκες σε ποσοστό 85%. Επιπλέον, σχεδιάζουμε την ίδρυση του μεγαλύτερου στη χώρα μας ιδιωτικού Κέντρου Έρευνας, Εκπαίδευσης και Καινοτομίας στο χώρο του φαρμάκου. Η κρίση του κορωνοϊού πιστεύω, ότι οδήγησε στην εξαγωγή κάποιων εξαιρετικά χρήσιμων συμπερασμάτων. Ειδικά στο χώρο του φαρμάκου, αναγνωρίστηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η ανάγκη να αντιστραφεί η τάση παραγωγής σε Τρίτες χώρες. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την Ευρώπη και μια ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα, όπου η παραγωγή είναι μόλις το 9% του ΑΕΠ. Στις πρόσφατες ανακοινώσεις του ο Πρωθυπουργός ανέφερε, πως ο στόχος είναι το εν λόγω ποσοστό να πάει στο 15%. Αυτό απαιτεί αναμφίβολα μια μεγάλη προσπάθεια σε επίπεδο συνεχών επενδύσεων, σε εξειδίκευση και σε ανθρώπινο δυναμικό.»