Ζήσης Ψάλλας
Νέα έρευνα από το κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα επιδιώκει να κατανοήσει τι ακριβώς τι συμβαίνει στο σώμα καθώς ανταποκρίνεται στο θερμικό στρες, εξετάζοντας τα επίπεδα ενυδάτωσης, τη θερμοκρασία του πυρήνα και την απώλεια ιδρώτα, με σκοπό την ανάπτυξη παρεμβάσεων για εκείνους των οποίων ορεινή περιπλάνηση είναι μέρος της ζωής τους.
Τα ευρήματα μιας τέτοιας μελέτης δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο International Journal of Environmental Research and Public Health, και δείχνουν ότι, σε σύγκριση με τις μέτριες καιρικές συνθήκες, η απόδοση των πεζοπόρων κατά τη διάρκεια θερμών καιρικών συνθηκών ήταν πράγματι μειωμένη, με αποτέλεσμα χαμηλότερες ταχύτητες πεζοπορίας και αυξημένο κίνδυνο ασθένειας που σχετίζεται με τη θερμότητα.
Στη μελέτη, 12 συμμετέχοντες -επτά γυναίκες και πέντε άνδρες στα 20 τους- κλήθηκαν να κάνουν πεζοπορία σε βουνό μια μέτρια ημέρα (20 βαθμοί Κελσίου ) και στη συνέχεια πάλι σε μια καυτή ημέρα (40,5 βαθμοί Κελσίου). Τους είπαν να προετοιμαστούν όπως συνήθως, φέρνοντας όσο νερό νόμιζαν ότι θα χρειαζόταν και τους ζητήθηκε να περπατήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Πριν από το περπάτημά τους, καταγράφηκε ο μεταβολισμός ανάπαυσης των συμμετεχόντων για να εκτιμηθεί η παραγωγή ενέργειας κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας. Το βάρος, ο καρδιακός ρυθμός, η θερμοκρασία του πυρήνα και η κατάσταση ενυδάτωσης μετρήθηκαν πριν και μετά την αύξηση, και το πόσα υγρά κατανάλωσαν παρακολουθήθηκε καθόλη τη διάρκεια.
Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν το ποσοστό απώλειας ιδρώτα των συμμετεχόντων μέσω της μείωσης του σωματικού τους βάρους, το οποίο ήταν κατά μέσο όρο περίπου στο 1%, εάν οι συνθήκες ήταν ζεστές ή μέτριες.
Συνολικά, σε σύγκριση με τις μέτριες συνθήκες, οι θερμές συνθήκες μείωσαν την απόδοση πεζοπορίας κατά 11%, μείωσαν την αερόβια ικανότητα κατά 7% και αύξησαν τη θερμοκρασία του πυρήνα κατά 19%. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες χρειάστηκαν περίπου 20 λεπτά περισσότερο για να ολοκληρώσουν την πεζοπορία τους κατά τη διάρκεια των καυτών συνθηκών, κάτι που θεωρητικά θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης ασθένειας που σχετίζεται με τη θερμότητα.