Ρεπορτάζ : Θάνος Ξυδόπουλος
Η σύγχρονη μονάδα Καταδυτικής ιατρικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών παρέχει ιατρονοσηλευτική κάλυψη για την αντιμετώπιση των Καταδυτικών Ατυχημάτων και εφαρμόζει την Υπερβαρική Οξυγονοθεραπεία σε διάφορες νοσολογίες της παθολογίας και χειρουργικής. Κάθε χρόνο η μονάδα υποστηρίζει 60 καταδυτικά ατυχήματα, και διενεργεί 760 δοκιμασίες πιέσεως καθώς και 4500 υπερβαρικές οξυγονοθεραπείες. Διαθέτει τον μοναδικό θάλαμο στην Ελλάδα που μπορεί να εξομοιώσει καταδύσεις σε νερό, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για την πραγματοποίηση ασφαλέστερων δοκιμών καταδυτικών συσκευών και ανθρώπων των Ενόπλεων δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Το zougla.gr βρέθηκε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου και ενημερώθηκε για τις ευεργετικές δυνατότητες της οξυγονοθεραπείας. Σύμφωνα με τον Διευθυντή της μονάδας, Αντιπλοίαρχο κ. Καλέντζο Βασίλειο, ιατρό Υπερβαρικής – Καταδυτικής Ιατρικής «Η μονάδα λειτουργεί όλο το 24ώρο και δεν σταμάτησε καθόλου ακόμα και όταν εφαρμόσθηκε το lockdown λόγω του Covid-19.
Mε την οξυγονοθεραπεία, αντιμετωπίζουμε πολλά περιστατικά όπως: Δηλητηρίαση από Μονοξείδιο, νεκρωτικές φλεγμονές μαλακών μορίων (Κλωστηριδιακή μυοσίτιδα και μυονέκρωση ), μετακτινικές διαταραχές (βλάβες μαλακών μορίων και οστών από ακτινοβολία ένεκα νεοπλασιών), Επούλωση επιπλεγμένων τραυμάτων, Άτονα Έλκη (π.χ. διαβητικά έλκη), επιπλεγμένη οστεομυελίτιδα, επαπειλούμενα δερματικά μοσχεύματα, Εγκαύματα, Σύνδρομο συνθλίψεως, σύνδρομο διαμερίσματος & άλλες οξείες τραυματικές ισχαιμίες. Έχουμε δυνατότητα συμπίεσης των θαλάμων με μίγμα αερίων σε πιέσεις πολύ πιο μεγάλες από τις πιέσεις λειτουργίας άλλων θαλάμων αποσυμπίεσης, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερες δυνατότητες θεραπείας ασθενών πασχόντων από καταδυτικό ατύχημα, καθώς και της υποστήριξης «απαιτητικών» καταδύσεων σε μεγάλα βάθη όπου χρησιμοποιούνται μίγματα αερίων. Επίσης, διαθέτει τους μοναδικούς θαλάμους στην Ελλάδα που η πίεση λειτουργίας τους (σε βάθος νερού θαλάσσης) είναι 250 μέτρα».
Τρεις σύγχρονοι θάλαμοι μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή
Το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών έχει το πιο εξελιγμένο σύστημα καταδυτικής ιατρικής στην Ελλάδα. Υπάρχουν 3 θάλαμοι σε αντίθεση με όλες τις άλλες εγκαταστάσεις στον Ελλαδικό χώρο που διαθέτουν μόνον 1 θάλαμο. Έχουμε ταυτόχρονη κάλυψη θεραπειών με υπερβαρικό οξυγόνο και αντιμετώπιση καταδυτικών ατυχημάτων. Η μεγαλύτερη χωρητικότητα του, σε ότι αφορά την ταυτόχρονη θεραπεία 12 καθήμενων που μπορεί να αυξηθεί σε 24 άτομα, σε περιπτώσεις μαζικού καταδυτικού ατυχήματος, όπως μπορεί να συμβεί σε περίπτωση διάσωσης ελληνικού ή συμμαχικού υποβρυχίου, έναντι 8 που είναι ο μέγιστος αριθμός των υπολοίπων εγκαταστάσεων.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην Χώρα μας εγκατεστημένοι θάλαμοι επαναπίεσης υπάρχουν στο ν. Κρήτη, εγκατεστημένος στο ΝΝΚ ,στο «Βουβάλειο Νοσοκομείο Καλύμνου και στη Θεσσαλονίκη στο Γενικό Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος».
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των θαλάμων
Οι θάλαμοι της καταδυτικής ιατρικής έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
Θάλαμος Εξομοίωσης. Αποτελείται από κυρίως και βοηθητικό θάλαμο. Χωρητικότητα κυρίως θαλάμου 12 καθήμενα άτομα (ή 24 σε επείγουσες περιπτώσεις) ή 4 ξαπλωμένα. Χωρητικότητα βοηθητικού θαλάμου 2 καθήμενα άτομα ή 1 ξαπλωμένο. Πίεση λειτουργίας (σε βάθος νερού θαλάσσης) 55 μέτρα.
Θάλαμος Θεραπείας: Χωρητικότητα θαλάμου 4 καθήμενα άτομα (ή 9 σε επείγουσες περιπτώσεις) ή 2 ξαπλωμένα. Πίεση λειτουργίας (σε βάθος νερού θαλάσσης) 250 μέτρα. Εξοπλισμένος με ειδική φλάντζα σύνδεσης μεταφερόμενων θαλάμων αποσυμπίεσης.
Διαγνωστικός θάλαμος: Χωρητικότητα θαλάμου 4 καθήμενα άτομα. Πίεση λειτουργίας (σε βάθος νερού θαλάσσης) 250 μέτρα.
Ο θάλαμος αυτός κατά τα 2/3 μπορεί να είναι γεμάτος με νερό, γεγονός που παρέχει την δυνατότητα λήψης σχεδόν πραγματικών διαγνωστικών μέτρων για τους δύτες κατά τη διάρκεια έκθεσης σε διάφορα βάθη νερού καθώς και κάτω από πίεση (οριζόντια κολύμβηση ενάντια στην αντίσταση). Αυτό ισχύει όχι μόνο για ειδικά θέματα σχετικά με τις δυνατότητες εφαρμογής αλλά σε μεγάλο βαθμό και για επιστημονικά ερευνητικά προγράμματα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι όλος ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός της μονάδας έφτασε τα 3 εκατ. ευρώ , ενώ η ετήσια συντήρηση των εν λόγω θαλάμων φτάνει τα 50.000 ευρώ.
Η ενσωμάτωση του συστήματος HAUX-DIVING SIMULATOR HYDRA 2500 στον εξοπλισμό του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών αποτελεί τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις συνολικά αλλά και για το Πολεμικό Ναυτικό ειδικότερα την μέγιστη απόδειξη εξέλιξης και πρωτοπορίας συμβαδίζοντας με τα διεθνή επιτεύγματα της υπερβαρικής και καταδυτικής τεχνολογίας και ασφαλείας. Αποτελεί δε το μοναδικό τέτοιο σύστημα που βρίσκεται εγκατεστημένο στον Ελλαδικό χώρο γεγονός που αυτομάτως χαρακτηρίζει την Μ.Κ.Υ.Ι. του Ν.Ν.Α. σε απόλυτα εξειδικευμένο Καταδυτικό Κέντρο, ενώ παράλληλα σε παγκόσμιο επίπεδο συγκαταλέγεται μεταξύ των πρωτοπόρων και πιο εξειδικευμένων συστημάτων.
Ο σχεδιασμός και η λειτουργία του όλου συστήματος βασίζεται στην πλέον προηγμένη και καινοτόμο τεχνολογία η οποία έχει προσαρμοστεί ειδικά προκειμένου να εξασφαλίζει τα μέγιστα δυνατά επίπεδα ασφάλειας καθώς και τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στο ιατρικό προσωπικό προκειμένου να εφαρμόζει συμβατικές ή εξειδικευμένες ιατρικές τεχνικές.
Η πρωταρχική (βασική) έκδοση αυτού του προγράμματος έχει δοκιμασθεί στην μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή κατάδυση σε ξηρό θάλαμο υπό απόλυτο έλεγχο υπολογιστή (computerized control) στο κέντρο DFVLR (επανδρωμένη κατάδυση ΤΙΤΑΝ V III στα 565 μέτρα).
Το κύριο μέρος του συστήματος αποτελείται από τρεις θαλάμους επαναπίεσης που συνδέονται μεταξύ τους και οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να λειτουργούν αυτόνομα ή εν σειρά. Χάρη στο σχέδιο, την κατασκευή και την θέση τους, οι θάλαμοι είναι μόνιμα συνδεδεμένοι μεταξύ τους και έτσι καθίσταται δυνατή η μεταφορά ατόμων υπό πίεση από το ένα τμήμα του θαλάμου στο άλλο εντός του πεδίου πίεσης λειτουργίας των εν λόγω θαλάμων.
Αντίστοιχα υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργεί ο θάλαμος εξομοίωσης με νοσοκομειακούς ασθενείς και παράλληλα η μονάδα να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει καταδυτικό ατύχημα χωρίς να απαιτείται διακοπή θεραπείας των υπολοίπων ασθενών.
Η αποστολή
Η μονάδα καταδυτικής ιατρικής του ΝΝΑ, καλύπτει καταδυτικά ατυχήματα όχι μόνο στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και σε κάθε Έλληνα πολίτη ή αλλοδαπό στο 65-70% πληθυσμιακής κάλυψης της χώρας. Παρέχει Τεχνογνωσία στην ανάπτυξη νέων μεθόδων καταδύσεων, καθώς και στη βελτίωση ασφάλειας των καταδύσεων. Η Μονάδα αυτή αποτελεί το κέντρο κατά την διάρκεια ασκήσεων του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο έχει την ευθύνη για την αντιμετώπιση της διάσωσης των πληρωμάτων υποβρυχίων σε περίπτωση ατυχήματος. Παράλληλα η Μονάδα αναλαμβάνει την εκπαίδευση των υπευθύνων ιατρών και των πληρωμάτων των υποβρυχίων επί των θεμάτων ασφαλείας του περιβάλλοντος ασφαλών μεθόδων διάσωσης κλπ. Στη συγκεκριμένη μονάδα ελέγχεται η καταλληλότητα των υποψηφίων πληρωμάτων Υποβρυχίων, Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, αυτοδυτών και γίνεται η ετήσια υγειονομική τους εξέταση. Επίσης, διενεργούνται επιστημονικές έρευνες που αφορούν τη βελτίωση της λειτουργίας του Τμήματος σε πανελλαδική κλίμακα σε σύγκριση με ανάλογα τμήματα της Ελλάδος και του εξωτερικού.
Τέλος, στη Μονάδα οργανώνονται συνέδρια, σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα στα πλαίσια της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.