Ζήσης Ψάλλας
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Allensbach, 6,1 εκατομμύρια Γερμανοί δήλωσαν πέρυσι ότι ήταν χορτοφάγοι, 400.000 περισσότερα από δύο χρόνια νωρίτερα.
Μια μελέτη μεγάλης κλίμακας στο Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences (MPI CBS) σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λειψίας εξέτασε τώρα σε σχεδόν 9.000 άτομα πώς η χορτοφαγία σχετίζεται με το σώμα και την ψυχή -ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο και επίπεδο μόρφωσης.
Διαπιστώθηκε ότι όσο πιο σπάνια είναι τα ζωικά τρόφιμα στη διατροφή ενός ατόμου, τόσο χαμηλότερος είναι ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), κατά μέσο όρο. Ένας λόγος για αυτό θα μπορούσε να είναι το χαμηλότερο ποσοστό των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων στη φυτική διατροφή.
Επιπλέον, η χορτοφαγική τροφή περιέχει φυτικές ίνες οι οποίες έχουν θετική επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο θα μπορούσε να προκαλεί αίσθηση πληρότητας.
Ο ΔΜΣ φαίνεται επίσης να επηρεάζεται από το ποια ζωικά προϊόντα καταναλώνει ένα άτομο. Αν είναι κυρίως τα λεγόμενα πρωτογενή ζωικά προϊόντα, π.χ. κρέας, λουκάνικα και ψάρια, το άτομο έχει συνήθως υψηλότερο ΔΜΣ από κάποιον που καταναλώνει κυρίως δευτερεύοντα ζωικά προϊόντα, δηλαδή αυγά, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, τυρί και βούτυρο. Στην πρώτη περίπτωση ο συσχετισμός είναι στατιστικά σημαντικός.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η χορτοφαγική ή vegan διατροφή σχετίζεται με την προσωπικότητα. Ειδικά με έναν από τους πέντε βασικούς παράγοντες προσωπικότητας, την εξωστρέφεια. Αποδείχθηκε ότι τα άτομα με κυρίως φυτικά τρόφιμα στη διατροφή τους είναι πιο εσωστρεφή από εκείνα που τρέφονται κυρίως με ζωικά προϊόντα.
Ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν ότι η φυτική διατροφή σχετίζεται με τάση για νευρωτική συμπεριφορά, όπως υποδεικνύουν άλλες μελέτες.
Οι ερευνητές εστίασαν και στο ερώτημα εάν μια φυτική διατροφή συνδέεται συχνότερα με καταθλιπτικές διαθέσεις. Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης προτείνει μια σχέση. "Δεν μπορούσαμε να εντοπίσουμε αυτή τη συσχέτιση", είπε η Witte. "Είναι πιθανό ότι σε προηγούμενες αναλύσεις άλλα στοιχεία είχαν θολώσει τα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένου του ΔΜΣ ή εμφανών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με την κατάθλιψη". Η φυτική διατροφή είναι πλέον πιο κοινή και πιο αποδεκτή και δεν περιορίζεται πλέον σε μια συγκεκριμένη ομάδα.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients.