Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη γιατί προάγει την απορρόφηση του ασβεστίου, καθώς τετραπλασιάζει την ικανότητα απορρόφησης του από το έντερο. Υπάρχουν επίσης, κάποια στοιχεία που δείχνουν, ότι βοηθάει στη ρύθμιση και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, συμβάλλοντας έτσι στην ανοσία.
Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία σχηματίζεται στον οργανισμό κυρίως μέσω της απορρόφησης της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας από το δέρμα, αλλά και από ορισμένες τροφές. Ωστόσο, ο οργανισμός συνθέτει το 90% αυτής της βιταμίνης από τον ήλιο και μόνο το 10% από τις τροφές. Επίσης, εκτός από τα λιπαρά ψάρια, το αυγό και το συκώτι, τα υπόλοιπα τρόφιμα έχουν ελάχιστη ποσότητα, γι αυτό η ηλιακή ακτινοβολία είναι η πιο βασική πηγή της βιταμίνης D.
Ποιες είναι οι ανάγκες μας σε βιταμίνη D καθώς μεγαλώνουμε
Οι ανάγκες μας δεν αλλάζουν, αυτό που αλλάζει είναι οι συνήθειες μας. Διότι οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, δεν βγαίνουν έξω και δεν τους βλέπει τόσο πολύ ο ήλιος, με αποτέλεσμα τα επίπεδα της βιταμίνης D να μειώνονται. Είναι το ίδιο πράγμα με τη διατροφή. Εάν μειώσετε τη πρόσληψη τροφής, είναι πιθανό να παρουσιάσετε ανεπάρκειες σε διάφορα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αν όμως, ακόμα και όταν γερνάμε πηγαίνουμε για περπάτημα για μόλις δέκα λεπτά, τότε θα μπορούμε να έχουμε άφθονη βιταμίνη D.
Πότε πρέπει να παίρνουμε συμπληρώματα βιταμίνης D;
Συνήθως στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και στους άντρες άνω των 65 ετών είναι απαραίτητη η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D, ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου. Επίσης, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι με γαστρεντερικές διαταραχές, νόσο του ήπατος, ή νεφρική νόσο, για τους οποίους τα συμπληρώματα είναι απαραίτητα. Αλλά, στο γενικό πληθυσμό, πιθανώς να μην είναι τόσο σημαντική η λήψη τους.
Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε, ότι ακόμα χρειάζονται να γίνουν και άλλες μελέτες όσο αφορά τους ηλικιωμένους, τα κατάγματα και την πρόσληψη της βιταμίνης D ώστε να απαντηθούν πολλά ερωτηματικά που υπάρχουν.