Εάν είναι αλήθεια ότι οι σημαντικότερες ευκαιρίες προκύπτουν από δυσκολίες, η Ιταλία έχει ήδη μια μεγάλη ευκαιρία κάτω από τη μύτη της. Μια ευκαιρία που θα μπορούσε ακόμη και να τερματίσει την πιο σοβαρή πανδημία του αιώνα και η οποία σε αντάλλαγμα απαιτεί μια μικρή επένδυση.
Ειδικά, σε σύγκριση με το πιθανό αποτέλεσμα, δηλαδή, μια θεραπεία για το Covid-19 σε εύλογο χρονικό διάστημα. Πολύ πιο λογικό από το ενάμισι έτος που θα απαιτήσει, στην καλύτερη περίπτωση, η ανάπτυξη ενός εμβολίου. Στην πραγματικότητα, από μια μακρά συνεργασία, η οποία με την πάροδο του χρόνου έγινε φιλία, μεταξύ του γενετιστή Giuseppe Novelli του Πανεπιστημίου Tor Vergata της Ρώμης και του Pier Paolo Pandolfi της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, έχουν αναδυθεί νέα «μόρια δολοφόνων» για τον Sars –Covid 19.
ΤΑ ΜΟΡΙΑ
«Συγκεκριμένα, είναι δύο μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν την ικανότητα να αποτρέπουν την είσοδο του νέου κορωνοϊού στο κύτταρο και να το μολύνουν», εξηγεί ο Novelli. Τα δύο μόρια έχουν ταυτοποιηθεί μεταξύ των χιλιάδων που υπάρχουν σε μια από τις πιο σημαντικές τράπεζες στον κόσμο, στον Καναδά στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. «Αυτή η τεράστια βιολογική βιβλιοθήκη περιέχει πολλά διαφορετικά μόρια, καθένα από τα οποία έχει "σχεδιαστεί" στον υπολογιστή με σκοπό την αναγνώριση ενός συγκεκριμένου στόχου και, μόλις κατασκευαστεί στο εργαστήριο, είναι έτοιμο να δοκιμαστεί στην κλινική», λέει ο Novelli. «Δύο επιλεγμένα αντισώματα – συνεχίζει – αναγνωρίζουν συγκεκριμένα ένα τμήμα της πρωτεΐνης" spike "του νέου κορωνοϊού, δηλαδή το κλειδί πρόσβασης με το οποίο μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα. Τα δύο μόρια παρεμβαίνουν ειδικά σε αυτό το «κλειδί», το τροποποιούν και το καθιστούν άχρηστο από τον νέο κορωνοϊό».
Η ιδέα είναι να χορηγηθεί το αντίσωμα στους ασθενείς για να αποφευχθεί η συνέχιση της αναπαραγωγής του ιού στα κύτταρα και επομένως να επιβιώσει εντός του οργανισμού του ξενιστή. Εν ολίγοις, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να «εκδιώξει» τον Sars-Cov2 από τον ασθενή, αλλάζοντας την κλειδαριά που του επέτρεψε να μπει στην αρχή. Όσο περίπλοκο και αν φαίνεται, η ανάπτυξη μιας τέτοιας θεραπείας είναι η καλύτερη που μπορούμε να έχουμε. «Στην πραγματικότητα, έχουμε ήδη μονοκλωνικά αντισώματα, αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να πειραματιστούμε με αυτά σε ασθενείς», εξηγεί ο Novelli. Και, σε αντίθεση με τα υποψήφια εμβόλια που δοκιμάζονται επί του παρόντος, οι δοκιμές αντισωμάτων και η παραγωγή τους διαρκούν λίγο. Ως εκ τούτου, στην Ιταλία προσφέρεται η ευκαιρία να συμμετάσχει ως πρωταγωνιστής σε αυτή τη μεγάλη επιχείρηση.
«Η ιδέα μας είναι να ξεκινήσουμε με κλινικές δοκιμές φάσης 1 και 2 ταυτόχρονα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ινδία, δηλαδή όλες τις άλλες χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν την υπέροχη συνεργασία», εξηγεί η Novelli. Αυτό που απαιτείται από τη χώρα μας είναι να υποστηρίξουμε τον ακαδημαϊκό πειραματισμό σε 2-3 ιταλικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένων των Tor Vergata και Spallanzani. Θα ήταν μια λογική επένδυση, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος, η ανάπτυξη μορίων, έχει ήδη γίνει. «Για τη χώρα μας, αυτό θα σήμαινε ότι μπορούμε να έχουμε ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα στην πρόσβαση σε μια θεραπεία για το Covid-19», υπογραμμίζει η Novelli. Δηλαδή, θα μπορούσαμε να είμαστε από τους πρώτους που θα επωφεληθούν από αυτό και όχι μέσα σε ένα χρόνο ή περισσότερο, αλλά μόνο λίγους μήνες.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
«Αν όλα πάνε ομαλά, θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να πειραματίζουμε στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου», αναφέρει η Novelli. «Και δεδομένου ότι το φάρμακο θα εξεταστεί σε ασθενείς, και όχι σε υγιείς ανθρώπους όπως το εμβόλιο, ενδέχεται να έχουμε απαντήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητά του σε εξαιρετικά σύντομα χρονικά διαστήματα», προσθέτει. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν περίπου πενήντα άλλες ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο που εργάζονται πάντα στην αναζήτηση μονοκλωνικών αντισωμάτων αποτελεσματικών κατά του νέου κοροναϊού. Μια μορφή «ανταγωνισμού» που, ωστόσο, είναι καλή για τον σκοπό.
Δημοσίευμα από την εφημερίδα Il Messaggero