Υπομονή θα χρειαστεί μέχρι την εύρεση ενός αποτελεσματικού φαρμάκου ή ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα.
Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ κατά την σημερινή ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ελλάδα, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της φαρμακευτικής αγωγής και του εμβολίου που θα αποτελέσει το «όπλο» της κοινότητας ενάντια σε αυτόν τον αόρατο εχθρό.
«Ακούγονται καθημερινά όλο και περισσότερα σενάρια σχετικά με τα φάρμακα και τα εμβόλια για τον κορωνοϊό», ανέφερε αρχικά ο Σωτήρης Τσιόδρας και συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε σε σύντομο χρόνο να υπάρχουν απαντήσεις σχετικά με τα φάρμακα, ενώ νέα για τα εμβόλια θα υπάρξουν τους επόμενους μήνες».
Όσον αφορά στα εμβόλια, ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ υπογράμμισε: «Περίπου 70 εμβόλια έχουν λάβει σχετική έγκριση από τον ΠΟΥ για να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους, αλλά μόλις ένα έχει περάσει σε φάση «Β» που ελέγχεται σε ανθρώπους σχετικά με τι παρενέργειες και τις απαραίτητες ποσότητες».
Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα θα χρειαστεί αρκετή υπομονή ακόμα καθώς: «Η ανθρωπότητα είναι μακριά ακόμα από την εύρεση ενός εμβολίου καθώς σύμφωνα με τον ΠΟΥ τουλάχιστον 12 μήνες θα πρέπει να περιμένουμε για την μαζική παραγωγή και διάθεση ενός εμβολίου».
Ο λοιμωξιολόγος ανακοίνωσε σήμερα έναν ακόμη θάνατο ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 102 και 22 νέα κρούσματα. Τα συνολικά κρούσματα να ανέρχονται σε 2.192, εκ των οποίων το 56,4% είναι άνδρες. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 72 διασωληνωμένους, με μέση ηλικία 68 έτη, εκ των οποίων 15 γυναίκες. Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος το 82% εκ των ασθενών έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Παράληλα, στην Ελλάδα 29 ασθενείς κορωνοϊού έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τσιόδρας: Το μαθηματικό μοντέλο του Χάρβαρντ εκτιμά ότι θα έρθουν νέα κύματα κορωνοϊού τους επόμενους χειμώνες
Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης σε ένα μαθηματικό μοντέλο που ανέπτυξαν επιστήμονες του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, προκειμένου να υπάρξει εκτίμηση για την πορεία του νέου κορωνοϊού τα επόμενα χρόνια.
Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, το μαθηματικό μοντέλο διαρθρώθηκε με βάση τα έως τώρα γνωστά δεδομένα, αλλά και αναφορικά με την «συμπεριφορά» άλλων κορωνοϊών. Οι εκτιμήσεις αυτές λοιπόν κάνουν λόγο για νέα επιδημικά κύματα τους επόμενους χειμώνες. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως η αντίδραση αυτή είναι γνωστή και για άλλους κορωνοϊούς.
«Αν δεν υπάρξουν άλλα μέτρα όπως ένα καλό εμβόλιο, μια επιτυχής θεραπεία, τότε τα μέτρα (περιορισμού) θα είναι το κρίσιμο σημείο για την αντιμετώπιση του ιού μέχρι να χτιστεί η ανοσία» είπε.
Οι προβλέψεις των επιστημόνων προβλέπουν πως δεν θα είναι χειρότερα τα πράγματα το καλοκαίρι. Ωστόσο, «μην ξεχνάτε πως έχουμε και νότιο ημισφαίριο το καλοκαίρι» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας που μίλησε για χώρες που θα έχουν χειμώνα τους μήνες του ελληνικού καλοκαιριού. Ο λομωξιολόγος τόνισε πως απαιτείται επαγρύπνηση και επιτήρηση για τον κορωνοϊό τα επόμενα δύο χρόνια.
Σημειώνεται ότι τις τελικές αποφάσεις για να αποτρέψει μια πιθανή αύξηση της διασποράς του κορωνοϊού στην Ελλάδα τις ημέρες του Πάσχα και ειδικά το εορταστικό τριήμερο της Ανάστασης αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση.