Σύμφωνα με τους επιστήμονες το γεγονός ότι δεν ντρέπονται να αφεθούν δείχνει υψηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο όφελος που προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό τα… δάκρυα!
Νέα στοιχεία δείχνουν ότι τα δάκρυα μπορούν να μειώσουν τις αλλεργίες και να ανακουφίσουν ως κάποιο βαθμό από τον πόνο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη για τον οργανισμό από το κλάμα;
Κάποια στοιχεία δείχνουν ότι το κλάμα βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σε μια μελέτη του 2006 οι επιστήμονες είχαν ζητήσει από ασθενείς με έκζεμα και αλλεργία στο λάτεξ να δουν την πασίγνωστη ταινία «Kramer vs Kramer» με τη Meryl Streep τοποθετώντας λάτεξ στο δέρμα τους πριν και αφού τελείωσε η ταινία και να μετρήσουν τις αντιδράσεις τους.
Όσοι τελικά έκλαψαν παρατήρησαν ότι είχαν μειωμένα συμπτώματα μετά το τέλος της ταινίας συγκριτικά με όσους δεν κατάφεραν να… βγάλουν ούτε δάκρυ.
Το δέρμα τους είχε ακόμη μειωμένα επίπεδα των δεικτών φλεγμονής που ονομάζονται ανοσοσφαιρίνες, που αυξάνονται στο σημείο της αλλεργικής αντίδρασης.
Γιατί ορισμένοι κλαίνε περισσότερο;
Οι γυναίκες γενικά κλαίνε περισσότερο από τους άντρες, λέει ο καθηγητής ψυχολογίας και κορυφαίος ερευνητής του… κλάματος, Ad Vingerhoets, από το πανεπιστήμιο Tilburg της Ολλανδίας.
Ωστόσο, και τα δύο φύλα κλαίνε το ίδιο όταν πρόκειται για πολύ σημαντικά γεγονότα, όπως ο θάνατος ενός κοντινού ανθρώπου.
Σύμφωνα με τις μελέτες οι άντρες συγκινούνται περισσότερο από θετικά γεγονότα, ενώ οι γυναίκες κλαίνε περισσότερο στα αρνητικά.
Και αυτό οφείλεται φυσικά στις ορμόνες. «Η κύρια ορμόνη που προκαλεί το κλάμα στις γυναίκες είναι η προλακτίνη» λέει ο Vingerhoets. Τα επίπεδα της ορμόνης αυξάνονται πριν και για όσο διάστημα κλαίει κάποιος, αν και οι απόψεις των ειδικών στο θέμα αυτό διίστανται.
«Σε ό,τι αφορά τους άντρες, οι ορμόνες τους μπορεί να περιορίσουν τα δάκρυά τους» εξηγεί ο ίδιος.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η τεστοστερόνη μπορεί στην πραγματικότητα να σταματήσει το κλάμα, και ίσως γι’ αυτό οι άντρες κλαίνε λιγότερο.
Αλλά τα επίπεδα της τεστοστερόνης μειώνονται καθώς γερνούν οι άντρες και ίσως γι’ αυτό έχει παρατηρηθεί να συγκινούνται περισσότερο όταν μεγαλώνουν.
Η ποικιλία και τα διαφορετικά επίπεδα των ορμονών, όπως η τεστοστερόνη, εξηγούν γιατί ορισμένοι μπορούν να βάλουν τα κλάματα πολύ εύκολα, ενώ άλλοι δυσκολεύονται αρκετά.
Ακόμη, σύμφωνα με τον καθηγητή, δύο χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου που μπορούν να καθορίσουν αν ένα πρόσωπο κλαίει περισσότερο από ό,τι άλλο ένα άλλο είναι η εμπάθεια και η νεύρωση.
Όσο περισσότερο νευρωτικός είναι κάποιος, τόσο πιο ευαίσθητος είναι για τα αισθήματα κάποιου άλλου, και φυσικά αυξάνονται οι πιθανότητες να… βάλει τα κλάματα!
Γιατί το αλκοόλ με κάνει να κλαίω;
Το αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα προλακτίνης, ενώ και η έλλειψη ύπνου μας φέρνει πιο εύκολα τα δάκρυα στα μάτια. Αυτό γιατί θεωρείται ότι επηρεάζει το μεταιχμιακό σύστημα, το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα.
Συνήθως αυτό «ελέγχεται» από το πρόσθιο τμήμα του εγκεφάλου, αλλά η έλλειψη ύπνου περιορίζει τον έλεγχο που «ασκεί» το πρόσθιο τμήμα στα τμήματα που ελέγχουν τα συναισθήματα και έτσι κλαίμε πιο εύκολα, προσθέτει ο καθηγητής.