Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλά πολλά πειράματα στα οποία αναμειγνύονται έμβρυα διαφορετικών ζώων, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία. Τα πειράματα αυτά είχαν πάντα απώτερο στόχο τους την έρευνα και την εξέλιξη στη μελλοντική δημιουργία ανθρωπίνων μοσχευμάτων. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Deutche Welle σήμερα υπάρχει μεγάλη έλλειψη μοσχευμάτων, όπως το πάγκρεας, το ήπαρ ή τα νεφρά, τα οποία όμως δεν μπορούν να προέλθουν από ζωικούς οργανισμούς. Ένας επιστήμονας από την Ιαπωνία κι μια αλλαγή στη νομοθεσία της χώρας, φέρνει νέα δεδομένα όσον αφορά το συνδυασμό ανθρωπίνων κυττάρων με όργανα ζώων.
Η δημοσιογράφος Γιούντιθ Χάρτι σημειώνει πως το 2010 ο Ιάπωνας Χιρομίτσου Νακιούσι κατάφερε κάτι μοναδικό. Σε έβρυα ποντικιών, στα οποία έλειπε το γονίδιο του παγκρέατος, ανέπτυξε πάγκρεας από βλαστικά κύτταρα αρουραίου. Τα ποντίκια, που θα πέθαιναν χωρίς το όργανο, τελικά επέζησαν χάρη στο πάγκρεας των αρουραίων. Το 2017, ο Νακιούχι κατάφερε να αναπαραγάγει πάγκρεας ποντικού σε έμβρυα αρουραίου. Και σήμερα ο Νακιούχι θα ήθελε να πραγματοποιήσει τα πειράματά του με ανθρώπινα κύτταρα.
«Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας τροποποίησε προηγούμενο νόμο, ο οποίος απαγόρευε οι χίμαιρες να μεγαλώνουν περισσότερο από την 14η ημέρα της εμβρυϊκής ανάπτυξης» γράφει η Γιούντιθ Χάρτι.
«Ο Νακιούχι σχεδιάζει καταρχάς να αναπτύξει έμβρυα ποντικιών, αρουραίων και χοίρων με ανθρώπινα κύτταρα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει προγραμματίστεί η γέννηση κάποιας χίμαιρας. Ο στόχος του Νακιούχι είναι να δημιουργήσει χίμαιρες στις οποίες τα επιμέρους όργανα αποτελούνται αποκλειστικά από ανθρώπινα κύτταρα. Αυτά θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν σε μεταμοσχεύσεις οργάνων και θα διαθέτουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι δεν θα αποβάλλονται από τον οργανισμό».
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί μεγάλη ανησυχία με πολλούς επιστήμονες να αναρωτιούνται τι θα γίνει εάν γεννηθεί ένα πλάσμα που θα είναι μισός άνθρωπος και μισός ζώο και βέβαια τι θα γίνει εάν η χίμαιρα αποκτήσει ακόμα και συνείδηση και ομιλία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο γενετιστής Μάρτιν Μπόμπροου από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.