Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Γκίφου στην Ιαπωνία μελέτησαν για περισσότερα από δέκα χρόνια τις περιπτώσεις τουλάχιστον 3.100 γυναικών. Όπως διαπιστώθηκε, όσες ασκούνταν περισσότερο -περίπου οκτώ έως δέκα ώρες την εβδομάδα- ήταν 17% πιο πιθανό να αρχίσουν νωρίτερα την εμμηνόπαυση σε σχέση με όσες έκαναν πιο καθιστική ζωή.
Εξάλλου οι γυναίκες που έτρωγαν τα περισσότερα πολυακόρεστα λίπη, που συνήθως υπάρχουν στα ψάρια και στα φυτικά έλαια, είχαν κατά μέσο όρο 15% μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση σε σχέση με όσες κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες.
Στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, που εμφανίζεται σε ηλικία 41 – 55 ετών, οι ωοθήκες μιας γυναίκας σταματούν να παράγουν ωάρια και έτσι δεν μπορεί πια να μείνει έγκυος. Η εμμηνόπαυση συνεπάγεται μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων και επειδή αυτές οι ορμόνες σχετίζονται με την εμφάνιση όγκων στον μαστό, η πρόωρη εμμηνόπαυση σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, αλλά, από την άλλη, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για την καρδιά και για οστεοπόρωση.
Όμως οι ωφέλειες της πρόωρης εμμηνόπαυσης, από την άποψη της υγείας, φαίνεται να υπεραντισταθμίζουν τους κινδύνους.
Στο παρελθόν, άλλες μελέτες είχαν δείξει ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα μιας γυναίκας μπορεί να επιφέρει διαταραχή στον κύκλο της περιόδου της και καθυστέρηση στην εμφάνιση εμμηνόπαυσης.