Προσπαθείτε να περιορίσετε τη χρήση του κινητού σας αλλά δεν τα καταφέρνετε; Οι συσκευές τεχνολογίας, όπως τα smartphones, οι ταμπλέτες και οι υπολογιστές αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας κάθε σύγχρονου ανθρώπου, καθώς μπορούν να διευκολύνουν σημαντικά τη ζωή του.
Αρκετά συχνά όμως, η εκτεταμένη χρήση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας. Αν δεν καταφέρνετε να μειώσετε τον χρόνο που περνάτε στο διαδίκτυο, δοκιμάστε να κάνετε μικρές αλλαγές και να «αποτοξινωθείτε» για λίγο από τις ηλεκτρονικές συσκευές.
Μέρος του προβλήματος της εξάρτησης από τα smartphones αφορά στο γεγονός ότι είναι πλέον δύσκολο να φανταστούμε τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας χωρίς αυτά. «Είναι θέμα ισορροπίας» λέει η Goali Saedi Bocci, PhD, κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «The Social Media Workbook for Teens».
«Η ζωή χωρίς κινητά τηλέφωνα και τεχνολογικές συσκευές μπορεί να μοιάζει αδύνατη, επειδή στην πραγματικότητα σχετίζονται με κάθε κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Από το ξυπνητήρι μας μέχρι την εφαρμογή που μας βοηθά με τη λίστα για τα ψώνια, τα κινητά μας μπορούν πραγματικά να είναι η ζωή μας. Έτσι, το να αποσυνδεθούμε μπορεί να μοιάζει αδύνατο στην αρχή».
Επιπλέον, η εργασία των περισσοτέρων αρκετές φορές μπορεί να σχετίζεται με τη χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Είναι πολύ πιθανό να πρέπει να παρακολουθείτε τις νέες τάσεις στο Instagram, να γράφετε άρθρα χρησιμοποιώντας τα google docs, να τσεκάρετε διαρκώς τα ηλεκτρονικά σας μηνύματα και να συζητάτε με τους συναδέλφους διαδικτυακά για θέματα που αφορούν στη δουλειά σας.
Ποια είναι λοιπόν η λύση;
«Το “κλειδί” είναι να αξιολογήσετε τη συμπεριφορά σας και στη συνέχεια να δείτε αν είναι προβληματική» αναφέρει η Δρ. Bocci. «Μερικοί έχουν εμμονή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλοι παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια με φίλους όλη την ημέρα. Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε μερικά βήματα προς τα πίσω. Δοκιμάστε να μην χρησιμοποιείτε το κινητό σας το βράδυ ή να διαγράψετε το Instagram και το Snapchat από το τηλέφωνό σας».
Θα μπορούσατε επίσης να αναδιοργανώσετε τον χρόνο σας, ώστε να τον εκεμεταλευτείτε καλύτερα και να βάλετε όρια στον εαυτό σας. Για παράδειγμα, όταν η Δρ. Bocci διαπίστωσε ότι περνούσε 30 λεπτά διαβάζοντας ένα blog, συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει καλύτερα τον χρόνο της για να κάνει γιόγκα ή να πάει για τρέξιμο.