Πολλοί από τους πολύποδες του εντέρου οδηγούν σε καρκίνο.
Το 30% των αδενωματώδων πολυπόδων εάν δεν αντιμετωπιστούν ιατρικά σε μία 10ετία θα οδηγήσουν στον καρκίνο.
Γι’ αυτό το λόγο οι ειδικοί θεωρούν αναγκαίο να υποβάλλονται όλοι οι πολίτες σε κολονοσκόπηση μετά την ηλικία των 50 ετών.
Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που οι άνθρωποι αποφεύγουν τέτοιου ενδοσκοπικές εξετάσεις είναι ο φόβος.
Ωστόσο με τη χορήγηση καταστολής, δηλαδή μιας ελαφράς ή βαθύτερης μέθης, διευκολύνεται η εξέταση αυτή χωρίς να υποφέρει ο ασθενής.
Τα παραπάνω επισήμανε ο καθηγητής παθολογίας-γαστρεντερολογίας στο ΑΠΘ, Ευάγγελος Ακριβιάδης στο πλαίσιο του 31ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γαστρεντερολογίας οι εργασίες του οποίου άρχισαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Βασανιστικές οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου
Η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn κατατάσσονται στην κατηγορία των ιδιοπαθών φλεγμονωδών νόσων του εντέρου που επηρεάζουν δυσμενώς τη κοινωνική δραστηριότητα σε περισσότερους από τους μισούς ασθενείς ενώ ένας στους 5 αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα, σύμφωνα με αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής σε συνεργασία με τους Συλλόγους Ατόμων με νόσο Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Αττικής και Βορείου Ελλάδος.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι τον Απρίλιο του 2011 σε ένα δείγμα 1.181 ασθενών, οι οποίοι έπασχαν από ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους, έδειξε ότι 6 στους 10 αισθάνονται θλίψη ή απογοήτευση λόγω της νόσου τους ενώ το πρόβλημα είναι πιο έντονο σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί σχετικά πρόσφατα.
Εξάλλου το 65% των ασθενών αισθάνονται ψυχική ένταση λόγω της νόσου ενώ ένας στους 4 (ιδίως γυναίκες και νέοι) μπορεί να αισθανθούν μέχρι και θυμό λόγω των προβλημάτων που σχετίζονται με τη νόσο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας 3 στους 10 ασθενείς δεν ενημερώνονται για την ασθένεια και τις θεραπείες, ένας στους 4 φαίνεται ότι δεν έχει ενεργό ρόλο στη λήψη θεραπευτικών αποφάσεων, περίπου οι μισοί δεν είναι αρκετά ικανοποιημένοι από την ενημέρωση, ενώ η πλειονότητα των ασθενών εκφράζει την ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση.
Η επίδραση είναι πιο ισχυρή σε ασθενείς με νόσο Crohn σε σχέση με την ελκώδη κολίτιδα , αναφέρει ο επιμελητής Β΄ της Β΄ Γαστρεντερολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» Νίκος Βιάζης ο οποίος θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας σε ανακοίνωση που θα κάνει στο συνέδριο.
Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια χρόνια εντερική νόσος που χαρακτηρίζεται από διάχυτη φλεγμονή του βλεννογόνου του παχέος εντέρου και στο 95% των περιπτώσεων προσβάλλεται το ορθό.
Η νόσος πορεύεται με υφέσεις και εξάρσεις που μπορεί να επέλθουν χωρίς την εμφανή δράση κάποιου προδιαθεσικού παράγονται κατά την τροποποίηση της θεραπευτικής αγωγής ή λόγω εμφάνισης λοίμωξης. Από την άλλη η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που χαρακτηρίζεται από υφέσεις και εξάρσεις και μπορεί να προσβάλει σε ποσοστό 30% το λεπτό έντερο, σε ποσοστό 25% το παχύ έντερο και σε ποσοστό 40% και τα δύο.
Οι ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο αυτή εμφανίζουν διάρροια, κοιλιακό άλγος, αιμορραγία από το ορθό, απώλεια βάρους , καταβολή και αναιμία.
Σύμφωνα με τον κ Βιάζη η έρευνα ανέδειξε ότι ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των ασθενών ζητά επιπλέον διαιτολογική υποστήριξη για να αντιμετωπίσει καλύτερα τις δυσκολίες της νόσου, 4 στους 10 αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εκπλήρωση των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων ενώ πάνω από το 50% αναγκάζεται να απουσιάζει για κάποιο χρονικό διάστημα από την εργασία του.